Bursa'da Özel Bir Hastanede İlk Kez Sağlıklı Bireyden Hastaya Karaciğer Nakli Yapıldığı Bildirildi

Bursa'da özel bir hastanede ilk kez sağlıklı bireyden hastaya karaciğer nakli yapıldığı bildirildi.

Özel Acıbadem Bursa Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Kaya Aksoy, düzenlediği basın toplantısında, 6 ay önce Urfa'da rahatsızlanan Mustafa Akbaş'ın , organ nakli için hastanelerine geldiğini belirterek, hastaya Prof. Dr. Remzi Emiroğlu yönetimindeki ekip tarafından nakil yapıldığını kaydetti.

Prof. Dr. Aksoy, Mustafa Akbaş'a, kardeşi Talat Akbaş'tan nakil yapıldığını belirterek, Bursa'daki özel hastaneler arasında ilk kez canlıdan canlıya karaciğer naklini gerçekleştirdiklerini söyledi.

Hastane olarak hem böbrek hem de karaciğer nakli için ruhsatları bulunduğunu kaydeden Aksoy, şu bilgileri verdi:

''Şimdiye kadar 8 böbrek nakli yaptık. Bunlardan 6 tanesi canlı alıcıdan, 2 tanesi kadavradan alınan böbreklerle oldu. Daha zor ve büyük bir ekip işi olan karaciğer nakli için, Prof. Dr. Remzi Emiroğlu başkanlığında yaklaşık 3 ay önce çalışmalara başladık. Uğraşlarımızın ardından ilk karaciğer naklimizi 13 Mart'ta gerçekleştirdik.''

Hastanede şu ana kadar 2 karaciğer nakli gerçekleştirdiklerini belirten Aksoy, dün de bir kadavradan karaciğer nakli gerçekleştirdiklerini kaydetti.

Karaciğer nakli olan Mustafa Akbaş, kardeşinden alınan karaciğerle hayata tutunduğunu, ilk başta nakil olması gerektiğini kardeşine söylemek istemediğini, ancak söyledikten sonra kardeşinin kabul ettiğini söyledi.

Açıklama yaparken zorlanan ve duygulanan Akbaş, ''Şu an Allah'a şükür çok iyiyim. Rahatım. Bu da geçer. İnsanın kardeşinin olması çok güzel. Benim şu an kendim gördüm yaşadım. Benim iki parmağımdan biri fazlaysa, bunu birine vermek isterim. Niye vermiyeyim ki-'' dedi.

Ağabeyine karaciğerini veren Talat Akbaş da gönüllü olarak karaciğerini verdiğini ifade etti. Akbaş, şöyle dedi:

''Ağabeyim olduğu için hiç aklıma başka bir şey gelmedi. Eşimle görüştüm, hoş karşıladı. Hocalarımız sağ olsun. Çok güzel ilgilendiler. 4-5 gün olmasına rağmen taburcu olabilecek durumdayız. Ben şu an çok iyiyim. Hocalarımızın dediğine herhangi bir sıkıntıda olmayacak. Karaciğer kendini yenileyen bir şey. Herkes organ versin.' '