Orhangazi Meydanı’nın En Güzel Projeleri Ödüllendirildi

Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından yerli ve yabancı turistlerin yoğun ilgi gösterdikleri Orhangazi Meydanı’nın yeniden dizaynına yönelik proje yarışmasında dereceye giren eser sahipleri, düzenlenen törenle ödüllerini aldı.

Orhangazi Meydanı’nın En Güzel Projeleri Ödüllendirildi
Başkan Altepe, Orhangazi Meydanı 'nı günümüz şartlarına uygun, daha çağdaş ve vizyoner bir bölge haline getirmek istediklerini belirterek, fikir ve projeleriyle kendilerine katkı sunan tüm yarışmacılara ve jüri heyetine teşekkür etti.

Büyükşehir Belediyesi, zamanın olumsuz etkileriyle görsel ve fonksiyonel bozulmalar yaşanan meydanı yakın çevresiyle birlikte tarihi kimliğine ve vatandaşların ihtiyaçlarına hizmet edecek şekilde yeniden düzenlenmesi amacıyla proje yarışması düzenlemişti. Şehir kimliği açısından çok büyük önem taşıyan meydanın projelendirme sürecinde farklı bakış açılarının değerlendirilmesi amacıyla düzenlenen 'Orhangazi Meydanı ve Çevresi Kentsel Tasarım Proje Yarışması 'na katılan 61 eser arasında ilk 3 derecenin yanı sıra 5 eser mansiyona, 5 eser de satın almaya layık görülmüştü. Uludağ Üniversitesi Mimarlık Bölüm Başkanı Prof. Dr. Nilüfer Akıncıtürk 'ün başkanlığındaki alanında uzman isimlerden oluşan jüri tarafından titizlikle yapılan değerlendirme sonucu dereceye giren eser sahipleri Atatürk Kongre Kültür Merkezi Müzeyyen Senar Sergi Salonu 'nda düzenlenen törenle ödüllerini aldı.

BURSA'NIN BULUŞMA NOKTASI

Ödül töreni ve kolokyum öncesi konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, 61 projenin katıldığı yarışmada birinci olan eserin oy birliğiyle seçilmesinin ne kadar doğru bir iş yaptıklarının göstergesi olduğunu söyledi. Orhangazi Meydanı 'nın yine 1985 yılında düzenlenen bir yarışma projesinin uygulanması sonucu bugünkü şeklini altığını ifade eden Başkan Altepe, “Ancak zaman içinde meydanın yenilenmesi ihtiyacı hissedildi. Bizde alanında uzman olan herkesin görüşlerine açık bir yarışma düzenleyerek en iyi projeyi Bursa 'ya kazandırmak istedik. Ulucami, Kozahan, Orhan Cami ve Tarihi Belediye Binası gibi kent kimliği açısından son derece önemli yapılarla sınırlanan Orhangazi Meydanı, Fidan Han ve Geyve Han arasında yakın bir tarihte düzenlenmiş olan Ertuğrul Bey Meydanı haricinde, tarihi kent merkezindeki tek büyük açık alanı olma özelliği taşıyor. Yerli ve yabancı turistlerin de en uğrak yeri olan bu bölgenin daha vizyoner, modern ve herkesin gezmekten sevk alacağı bir bölge olmasını istiyoruz. Yarışmaya katılan tüm eser sahiplerine ve jürimize katkıları nedeniyle teşekkür ediyorum” dedi.

BURSA'NIN KENTSEL BELLEĞİNE DOKUNDUK
Bursa 'nın kentsel belleğinde önemli bir yeri olan Orhangazi Meydanı 'nda uygulanması düşünülen projeyi yarışmaya açtıkları için Başkan Altepe 'ye teşekkür eden Jüri Başkanı Uludağ Üniversitesi Mimarlık Bölüm Başkanı Prof. Dr. Nilüfer Akıncıtürk, “Yarışmalar, proje elde etmenin en üst düzey yöntemidir. Bursa 'nın kentsel belleğine dokunmak için böylesine zor ve meşakkatli bir yol seçen Büyükşehir Belediye Başkanımız Recep Altepe 'ye teşekkür ediyorum. Küçücük olmasına rağmen kent hafızası için çok değerli olan bu alanın ihtiyaçlar doğrultusunda çevresindeki tarihi ve doğal yapıyı bozmadan geleceğe taşımak amacıyla yola çıkan ve yarışmaya katılan tüm eser sahiplerine jüri adına teşekkür ediyorum” diye konuştu.

BİRİNCİYE 50 BİN LİRA ÖDÜL

Değerlendirmeler sonucunda Kadir Uyanık, Doğan Zafer Ertürk- Emel Birer, Ali Kemal Terlemez, Orkan Zeynel Güzelce, Handan Duyar, Sezgin Tufan ve Ömer Durdu tarafından hazırlanan proje birinci olurken, plaketlerini Başkan Altepe 'nin elinden alan proje ekibi aynı zamanda 50 bin TL para ödülünün de sahibi oldu. Nevzat Oğuz Özer, Yasemen Say Özer ve İlhan Aydın Meltem, Kürşad Şekercioğlu, Evin Eriş, Ege Özer ve Aslı Ören 'den oluşan ekip ikinci olarak 30 bin TL, üçüncü olan projenin sahipleri Ervin Garip, Banu Garip, Turan Altıntaş ve Beril Sezen da 20 bin TL ödülün sahipleri oldu. Yarışmada mansiyon alan 5 proje 10 'ar bin TL, satın almaya layık görülen 5 eserin sahipleri de 2 'şer bin TL para ödülü kazandı.Kolokyumda dereceye giren eserler tartışmaya açılırken, yarışmaya katılan eser sahipleri görüş ve önerilerini sundu. Jüri üyeleri de değerlendirme esasları, göz önüne alınan temel unsurlar ve projenin uygulanabilirliği hakkındaki görüşlerini açıkladı.Yarışmanın sonuçları:1-Mansiyon:Ümit Tarık Yaşar – Nilüfer Çalışkan – Mehmet Gören, Merve İmer, Onur Kemal Kösedağ, Caner Ölçüşenler2-Mansiyon:Serkan Sınmaz – Ebru Bayram Sınmaz- Bashım Akıyev – Aslı Altanlar3-Mansiyon:Ahmet Oktan Nalbantoğlu –Ufuk Ertem – Tuğba Akyol – Sevgi Çalı – Alper Tüfekçioğlu – Koray Kalay – Gizem Karabay – Gözde Ünver – Esat Can Meker – Erhan Alkaç4-Mansiyon:Seda Yöntem – Barış Ekmekçi – Münire Sağat – Nuri Cihan Kaya Çetin – Buğra Tetik – Mert Ayaroğlu – Candan İşcan – Yasemin Burcu Çakırlar5-Mansiyon:Ahmet Çorapçıoğlu – Ali ÇalışkanSatın alma ödülleri1: Nimet Aydın – Kezban Düzbağ – Nalan Aygül – Ayşe Uçar – Ali Düzdağ – Ebru Öztürk – Mürvet Şahin – Esra Güven – Berkan Erkovan – Yeliz Tunç – Damla Boztancı2: Yasin Çağatay Seçkin – Tolga Sayın – Nazire Papatya Seçkin – Ebru Firidin Özgür – Öznur Bülten Seçkin – Dilek Erden Erbey3: Çağdaş Saydam – Ömer Devrim Aksoyak– Ahmetcan Alpan – Emre Özdemir – Nuri Tolgahan Akbulut – Recep Şalk4: Rıdvan Emre Öztürk – Elif Simge Fettahoğlu – Selim Uçman – Onur Erden – Muzaffer Korkmaz5: Özkan Karababa – Ata Kurt – Derya Doğan
Kaynak: İHA