Esbis’in Deneme Uygulamalarına Başlandı

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Esnaf ve Sanatkarlar Genel Müdürlüğü tarafından uzun süredir çalışmaları devam eden Esnaf ve Sanatkarlar Bilgi Sistemi (ESBİS) deneme uygulamalarına başlandı.

Esbis’in Deneme Uygulamalarına Başlandı
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği genel sekreter ve sicil müdürlerine verilen eğitimin ardından, Edirne Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği, ESBİS hakkında bir eğitim düzenledi.


Keşan Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası toplantı salonunda düzenlenen eğitime, Edirne ESOB 'a bağlı oda başkanları ve genel sekreterleri katıldı. Toplantı açılışında bir konuşma yapan Edirne Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Emin İnağ, esnaf ve sanatkarların sorunlarını çözmek amacıyla hükümet tarafından başlatılan Esnaf ve Sanatkârlar Değişim, Dönüşüm, Destek (3D) Strateji Belgesi ve Eylem Planı (ESDEP) kapsamında çalışmalarına başlanan ESBİS 'in yakında uygulamaya geçeceğini belirtti. İnağ, sözlerine şöyle devam etti:

“20 Nisan 2010 tarihinde Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan tarafından bizzat kamuoyuna açıklanan ESDEP kapsamında, esnaf ve sanatkarların sorunlarını çözmeye yönelik çeşitli hedefler belirlenmiş ve günümüze kadar bazıları çözüme kavuşturulmuştur. ESDEP kapsamındaki hedeflerden biri olan ESBİS, yani esnaf ve sanatkarlar bilgi sistemi güncellemelerinin amacı, esnaf ve sanatkarlarımızın bütün bilgilerinin sağlıklı bir şekilde bilgisayar ortamında tutulması, yapılacak çalışmalarda doğru bilgi edinilebilmesi ve esnaflarımızın sicil ve oda işlemlerini teknolojinin bütün olanakları kullanılarak hızlandırılmasıdır.”

Ayrıca, Edirne ESOB Genel Sekreteri Özay Güngören ve Edirne ESOB Sicil Müdürü Serhat Dayıoğlu tarafından ESBİS hakkında bilgilendirme yapıldı. ESBİS hakkında genel bilgilendirme yapan Edirne ESOB Genel Sekreteri Özay Güngören şunları kaydetti: “ESBİS, şu an itibarıyla Türkiye Cumhuriyeti Devleti bünyesinde bulunan bilgi işlem sistemleri içinde en gelişmiş sistemlerin başında gelmektedir. Yeni uygulamaya geçecek sistem ile esnaf ve sanatkarlarımıza çok süratli hizmet verebileceğiz. ESBİS, devletimizin diğer bilgi işlem sistemleri ile entegre bir veri programıdır. Artık esnaflarımızın sadece kimlik numaraları ile sistem MERNİS, Vergi Dairesi Bilgi Sistemi gibi sistemler ile bağlantılı olup, bütün bilgiler otomatik olarak gelmektedir. '