Başkan Arıkan: Sokaklarda Semt Pazarı Kurulmaması Çok Doğru Bir Karar

Adana Çukurova Belediye Başkanı Yıldıray Arıkan, hükümetin sokaklarda semt pazarları kurulmaması yönünde aldığı kararının çok yerinde olduğunu belirtti.

Arıkan, Türkiye'nin sokakta semt pazarı kurulmayan tek ilçesinin Çukurova olduğunu iddia etti.

İlçedeki 12 mahallenin 11 'inde imarda da pazar yeri olarak görünen özel yerlerde semt pazarlarının kurulduğunu aktaran Arıkan, sadece Beyazevler Mahallesi'nde sokakta kurulan pazarı da kaldıracaklarını ifade etti. İki semt pazarının üzerinin kapatıldığını kaydeden Arıkan, 'Sokaklara caddelere pazarlar kuruluyor. Allah korusun bir yangın olsa koca mahalle yanabilir ne ambulans ne itfaiye giremiyor. Hükümetin aldığı karar doğru ve belediye başkanı olarak destekliyorum.” diye konuştu.

Belediye olarak bu işe önem verdiklerini aktaran Yıldıray Arıkan, “İlçemizde 12 mahallemiz var. Her mahallemizde de bir pazarımız var. Bu dönemde pazar yerlerinin üzerini kapatacağız daha modern hale getireceğiz. Bunun ilk örneğini Güzelyalı Mahallesi'nde yaptık ikincisini Toros Mahallesi'nde gerçekleştirdik. Bunlar, işçilik ve kalite açısından modern pazaryerleri. Bu kadar görüntüsü şık, albenisi ve işlevi fazla olan bir pazar yeri ülkemizde çok az var. Toros Mahallesi'ndeki pazar yerinin üzerinin kapatılması bize 767 bin liraya mal oldu. Güzelyalı ise 546 bin liraya mal oldu. Buraya ayrıca 1,5 milyon lira istimlâk bedeli ödedik. Buralara potalar koyduk. Çocuklarımız gençlerimiz burada spor yapıyor. Ev kadınlarımız el emeği ürünlerini satma fırsatı bulacak. ' şeklinde konuştu.

Adana'da havanın yazın sıcak, kışın ise yağışlı olduğuna dikkat çeken Arıkan, 'Hem esnafımız hem de vatandaşlarımızın alışverişlerini rahat yapmalarını sağladık. Pazarcı esnafıyla da 'şu saatte kurdun şu saatte kaldıracaksın ' tartışması olmuyor. Sokaklardaki en büyük sorun pazar kurulan yer en az iki gün meşgul ediliyor. Üçüncüsünü Kurttepe 'de itfaiyenin olduğu yerde yapacağız. İhalemiz bitti müteahhitle sözleşme imzalayacağız. 12 pazarın tamamının üzerini kapatacağız.“ diye konuştu

Geçtiğimiz günlerde bir pazarcının kendisini yakmasına çok üzüldüklerini dile getiren Arıkan, şunları söyledi: “Bir arkadaşımız kendini yaktı. Yasaya göre bizim muhatabımız Seyyar Satıcılar Odası. Geçmişte valilik iyi niyetle tablacı esnafına gezmesinler diye Çukurova 'da yer vermişler. Zamanla bu tablacılar yerlerini satmış ve orada hiç tablacı kalmamış. Hepsi el değiştirmiş. Kimin malını kime satıyorsunuz. Biz orayı kalıcı pazar yeri yapmayı düşünüyoruz. Barış Manço Bulvarı'ndaki yere pazar kurduruyoruz, oda üyeleri pazar kurulmasını istemiyoruz diye eylem yapıyor. Bu kez daha önce orada tezgâh açan esnaf kendini yakıyor. Ama orayı bölgeye özgü 24 saat çalışacak bir yer yapacağız. 40 dükkân olacak balıkçısından manavına kadar her türlü dükkân bulunacak.“ ifadelerini kullandı.