'Meclis Yüzeyi İçin Kullanılan Desenler Osmanlı'da Gücün Sembolü'

TBMM Başkanlığı, Meclis'in yüzey kaplamalarında kullanılan motiflerin bayraktaki ay yıldız olmadığını belirtti.

Açıklamada, 'Dokutulmasına karar verilen desen için Osmanlı döneminde gücün sembolü olarak kabul edilen motiften esinlenilmiştir. Halılarda yer alan motif XVI. ve XVII. yüzyıl saray halıları, kumaşları ve çinilerinde de kullanılmıştır. ' denildi.

TBMM Başkanlığı, bugün bir gazetede yer alan bir köşe yazısındaki 'Rezalet, hem de Meclis'te' başlığıyla yayımlanan haberle ilgili açıklama yaptı.

Açıklamada, 'Söz konusu köşe yazısında, Meclis'in yüzey kaplamasında kullanılan halılarda yer alan motiflerin bayrağımızda kullanılan hilal ve yıldıza benzediği iddia edilmektedir. Türkiye Büyük Millet Meclisi ana bina koridor ve merdivenlerinde kullanılan halıların ekonomik ömrünü doldurması nedeniyle 2011 yılında değiştirilmesine karar verilmiş, şartname hazırlanması ve desen seçimiyle ilgili bir komisyon oluşturulmuştur. İlgili komisyon tarafından yapılan araştırmalar sonucunda, dört adet desen tespit edilmiş olup 06.05.2011 tarihli tutanak ile bu desenlerden birine karar verilmiştir. Dokutulmasına karar verilen desen için Osmanlı döneminde gücün sembolü olarak kabul edilen motiften esinlenilmiştir. Halılarda yer alan motif XVI. ve XVII. yüzyıl saray halıları, kumaşları ve çinilerinde de kullanılmıştır. Söz konusu halıların üzerindeki motif, ay yıldız veya başka bir sembol düşünülerek tasarlanmamıştır. Ayrıca bu desen kırmızı zemin üzerinden başka, diğer renkler üzerinde de uygulanmaktadır. Dokutulan halılarda kırmızı zemin üzerinde sarı motifler bulunmaktadır. ' ifadelerine yer verildi.