Sigaradan Babasını ve Ağabeyini Kaybetti, 40 Yıl Sonra Sigarayı Bıraktı

Antalya Sağlık İl Müdürlüğü tarafından 9 Şubat Dünya Sigara Bırakma Günü etkinlikleri kapsamında Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Konferans Salonu'nda tören düzenlendi.

Sigaradan Babasını ve Ağabeyini Kaybetti, 40 Yıl Sonra Sigarayı Bıraktı
Törende sigarayı bırakan Ramazan Ülk, Fatma Kömür, Yaşar Keskin ve Fehmi Aksu ' ya ödül verildi. Ayrıca törende başarılı olan Tütün Denetim ekiplerine de başarı belgesi verildi.

Törende konuşan Ramazan Ülk, 40 yıl boyunca günde 3 paket sigara içtiğini, son aylarda reklamlarda izlediği KOAH hastalığı görüntülerinden çok etkilendiğini ifade etti. Babasını ve ağabeyini sigaraya bağlı akciğer kanserinden kaybettiğini söyleyen Ramazan Ülk, arabasında sigara içmesine izin vermeyen arkadaşlarıyla bile konuşmadığını vurguladı. Sigarayla ilgili bir çok anısı olduğunu da ifade eden Ülk, uçağın tuvalet kabinine girerek her şeyi göze alarak sigara içtiğini daha sonra da kabin ekibi tarafından uyarıldığını söyledi. Şehirlerarası yolculuklarda dahi şoförleri kandırarak sigara içtiğini belirten Ülk, şunları kaydetti: ' Edirne Keşan ' a otobüsle giderken, muavinin yanına gidip rahatsızlandığımı söyledim. Onlarda en yakın benzin istasyonuna çektiler. Hemen tuvalete girdim birkaç nefes sigara çekip tekrar otobüse binip seyahate devam ettim. '
İlkokul öğrencilik yıllarında babasının paketinden sigara çalarak bu alışkanlığı kazandığını aktaran Ülk, akciğer kanserinden ölen ağabeyinin de sigarayı çok bırakmak istediğini ancak nasip olmadan öldüğünü aktardı. Ülk, 14 Kasım 2011 tarihinden bu yana sigara içmediğini, kendisini gören iki arkadaşının da bu kötü alışkanlıktan vazgeçtiğini hatırlatarak, ' Ben emekli diğer arkadaşlarıma söylüyorum. Devletin çıkaracağı bu İntibak Yasası ' nı beklemeyin. Sigarayı bırakın her ay kesenize 250 lira en az katkınız olsun diyorum. ' şeklinde konuştu.

Ülk, ailesinin sigarayı bırakacağına hiç inanmadığını, fakat bu kötü alışkanlıktan kurtulduğu için ailecek çok mutlu olduklarını belirtti. Ülk ayrıca, devlet büyüklerinden sigara bırakma poliklinik sayısının da artırılmasını istedi.

' SİGARAYLA MÜCADELE HAYAL EDEMEYECEĞİMİZ NOKTADA '
Antalya Vali Yardımcısı Halil Serdar Cevheroğlu da, Türkiye ' nin sigarayla mücadelede son yıllarda başarısının hayal edilemeyecek noktaya geldiğini söyledi. Cevheroğlu, Türkiye ' de 10 yıl öncesine gidildiğinin de uçakta, şehirlerarası otobüslerde dahi sigara içildiğini hatırlattı. Sigarayla mücadelede Türkiye ' nin çok iyi bir noktada olduğunu vurgulayan Cevheroğlu, ' Hiç kimse ülkenin sigarayla mücadelede bu kadar iyi noktaya geleceğini tahmin etmiyordu. Türkiye ' de artık sigara konusunun yanı sıra obezite de halkımız için tehlike saçıyor. ' diye konuştu.

2011 YILINDA 278 İŞLETMEYE 223 BİN LİRA CEZA
Antalya Tütün Kontrol Kurulu'nca oluşturulan tütün denetim ekipleri aracılığıyla eğitim ve denetim amaçlı 7 gün 24 saat hizmet verdiklerini aktaran Sağlık İl Müdürü Adem Bilgin, bu kapsamda 2011 yılında ekiplerin 39 bin 528 denetim yaptığının altını çizen Bilgin, bu denetimler esnasında 114 kişiye 9 bin 250 lira, 278 işletmeye de 223 bin 944 lira tutarında cezai işlem uygulandığını aktardı.

Antalya ' da Akdeniz Üniversitesi Hastanesi, Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Atatürk Devlet Hastanesi ' nde sigara bağımlılığının tedavisine yönelik hizmet verdiklerini kaydeden Bilgin, bu polikliniklere de 2011 yılı içerisinde 22 bin 611 kişinin başvurduğu ve danışmanlık hizmeti aldığını söyledi.