Kan Davası, 15 Yıl Sonra Barış Yemeği İle Son Buldu

Kan davası yüzünden yaklaşık 15 yıldır düşman olan Seyrek ve Narman aileleri arasındaki husumet, barış yemeği ile son buldu. Malatya’da başlayan kan davası bölgedeki kanaat önderlerinin araya girmesiyle tatlıya bağlandı.

Kan Davası, 15 Yıl Sonra Barış Yemeği İle Son Buldu
  Seyrek ve Narman aileleri arasındaki husumet, Malatya 'nın Yaygın Beldesinde yaklaşık 15 yıl önce su meselesi yüzünden bir kişinin öldürülmesiyle kan davasına dönüştü. 15 yıl boyunca devam eden iki aile arasındaki düşmanlık bir türlü tatlıya bağlanamadı. İki ailede kan davasının yol açtığı düşmanlık ve huzursuzluk nedeniyle İstanbul 'a taşındı. Ancak her iki ailenin memlekette kalan yakınları arasında düşmanlık devam etti. Düşman iki ailenin mensupları memleketlerinde çok sayıda silahlı kavga ve olaya karıştı. Bir türlü tatlıya bağlanamayan iki aile arasındaki düşmanlık, bölgedeki ve İstanbul 'daki kanaat önderlerinin araya girmesi ile tatlıya bağlandı.

Esenler Nene Hatun Mahallesinde bulunan Yaygın Beldesi Yardımlaşma ve Dayanışma Derneğinde bir araya gelen iki aile, kapı önünde tokalaşarak içeri girdi. Yaygın Dernek Başkanı Yaşar Yaman, Süleymaniye İş adamları Dernek Başkanı Mahmut Subaşı, İş Adamı Mehmet Oker, İstanbul Emniyet Başmüfettişlerinden Hasan Adak ve Yaygın Belde Belediye Başkanı İrfan Karataş yemekte hazır bulundu. Dernek binasında kurulan sofralara oturan iki ailenin fertleri ve kanaat önderleri önce Kur`an okudu. Daha sonra Kürtçe ve Türkçe dualar yapılarak, kan davasının ne kadar kötü bir durum olduğu dini yönden vurgulandı.

İki ailenin bir araya gelmesinde önemli rol oynayan Emniyet Başmüfettişlerinden Hasan Adak, konuya İslam dininden örnekler vererek kin ve nefretin son bulması gerektiğini belirtti. İslam dini peygamberinin kan davasını ayaklar altına aldığını vurgulayan Adak, “ Bizim peygamberimiz amcasını öldüren Hz Vahşi 'yi bile affetmiş bir peygamberdir. Veda hutbesinde bunu söylemiş ve kan davasını ayaklar altına aldığını söylemiştir. Bize düşen peygamberimizin yaptığını yapmaktır. Aileler arasında bir daha asla bu tür düşmanlıkların olmamasını temenni ediyorum. 'şeklinde konuştu.

Kan davasının taraflarından Hüseyin Seyrek, barış yemeğinde kendilerini yalnız bırakmayan dostlarına teşekkür ettiğini belirterek, 'Barışın mimarı olan ve katkı sağlayanlara teşekkür ediyorum. Belediye başkanlarına ve kanaat önderlerine barışımıza vesile oldu. Türkiye 'de barış diyorum, Dünyada barış diyorum. Seyrek ve Narman ailelerine barış diliyorum. 'dedi.

Olayın başlangıç yeri olan Yaygın beldesinin Belediye Başkanı İrfan Karataş ise, 15-20 yıldır Beldedeki kanayan yaranın son bulduğunu ifade ederek, “ Emeği geçen bütün herkese şükranlarımı sunuyorum. Kanayan bir yaramızı sona erdirdiler. Bundan sonra huzur ve sakinlik diliyorum. 'diye konuştu.
Yapılan konuşmaların ardından Narman ve Seyrek ailelerinin liderleri katılımcıların önünde ayağı kalkarak birbirleri ile tokalaştı. Kan davasının getirdiği düşmanlığın tekrarlanmaması temenni edildikten sonra, davetliler barış yemeğini yedi.