Tarihi İpek Yolu Güzergahında Bulunan, Dağlık Coğrafi Yapısı İtibariyle Çok Sayıda Dere ve Çayı Barındıran Gümüşhane'de Tescilli 43 Tarihi Kemer Köprü Bulunuyor

İbrahim Özdemir - Tarihi İpek Yolu güzergahında bulunan, dağlık coğrafi yapısı itibariyle çok sayıda dere ve çayı barındıran Gümüşhane'de tescilli 43 tarihi kemer köprü bulunuyor.

Gümüşhane Kültür ve Turizm Müdürü Temel Yalçın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Gümüşhane'deki tarihi kemer köprülerin Selçuklu ve Osmanlı döneminde yapıldığını belirterek, ''Köprüler tarihimizin sessiz tanıklarıdır. Köprüler, yapıldığı tarihlerin mimari ve sanatsal özelliklerini günümüze yansıtmaktadır'' dedi.

Geçmişten günümüze kadar gelen kemer köprülerin sürekli insan, hayvan ve yük taşınmasına aracılık ettiğini anlatan Yalçın, ''İlimizdeki köprülerin hemen hemen tamamı Osmanlı dönemine aittir. Selçuklu döneminde yapılan bazı köprülerimiz de bulunmaktadır'' diye konuştu.

-''10 kemer köprü için restorasyon kararı alındı''-

Yalçın, il genelinde 43 tarihi kemer köprünün tescil edildiğini vurgulayarak, ''Tescil edilen tarihi kemer köprüler envanterimizde yerini aldı. Bu kemer köprülerimizden 6'sı geçmiş yıllarda Karayolları Genel Müdürlüğü'nce mimari özelliklerine göre restore edildi'' dedi.

Yıl içinde ise Çit Deresi üzerindeki Meryem Ana 1, Meryem Ana 2, Harşit Çayı üzerindeki Tohumoğlu, Kopuz Deresi üzerindeki İlecik köprülerinin restorasyonun yapıldığını dile getiren Yalçın, şöyle devam etti:

''10 kemer köprü için de restorasyon kararı alındı. Önümüzdeki yıllarda ödenekleri temin edilip bu köprülerimizin de restorasyonu yapılacak. Tarihi İpek Yolu üzerinde önemli kemer köprüler bulunuyor. Bugün hala yaya ve taşıt ulaşımını sağlayan, Torul ilçesinin iki yakasını birbirine bağlayan Tuğrulbey Köprüsü önemli köprülerimizdendir. Bu köprümüzün, Trabzon Koruma Kurulu'nun aldığı karar ile restorasyonu Trabzon Karayoları Bölge Müdürlüğü'ne iletildi. Köprünün, önümüzdeki yıl restore edileceğini tahmin ediyoruz. Gümüşhane-Erzurum kara yolu güzergahında bulunan Tohumoğlu Köprüsü'nün restorasyonu ise bu yıl yapıldı.''

Yayıncı: Murat Kaban
Kaynak: AA