Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı'nın Halkı Bilgilendirmek ve Kurumun Yangınlara Müdahale Gücünü Göstermek Amacıyla Düzenlediği Tatbikata, 102 Personel Katıldı

Bursa Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı'nın halkı bilgilendirmek ve kurumun yangınlara müdahale gücünü göstermek amacıyla düzenlediği ''Yangın Arama Kurtarma 2012 Tatbikatı'', 102 personelin katılımıyla gerçekleştirildi.

Büyükşehir Belediyesi'nden yapılan açıklamaya göre, itfaiye ekiplerinin 102 personelin katılımıyla düzenlediği tatbikatın senaryosu doğrultusunda bir vatandaş, saat 10.55 sıralarında ''110'' numaralı ihbar hattına yangın ihbarında bulundu. Odunluk Mahallesi Orhan Sokağı 13 numaralı 2 katlı evin ikinci katında patlama olduğu ve yangın çıktığı bilgisini veren vatandaş, itfaiye ekiplerinden olaya müdahale etmelerini istedi. Yangının evin mutfak kısmında olduğunu belirten vatandaş, bir kişinin bina içerisinde, 2 kişinin de terasta mahsur kaldığını söyledi.

Bunun üzerine itfaiye ekipleri, 2 yangın söndürme aracı ve arama kurtarma ekipmanları, 1 37 metrelik sepetli araçla olay yerine hareket etti. Olay yerine gelen ekipler, yangına müdahale etmenin yanında eş zamanlı olarak mutfakta yıkıntıların arasında kalan bir kişiyi kurtararak, herhangi bir sağlık sorununa karşı bu kişiyi 112 ekiplerine teslim etti. Terasta mahsur kalan vatandaşlar da sepetli araç vasıtasıyla aşağıya indirildi. Yangına müdahale etmek için ikinci kata geçen itfaiye ekipleri, mahsur kalan 1 vatandaşı daha kurtararak sağlık kontrolü için sağlık ekiplerine teslim etti.

İmzalanan işbirliği protokolü çerçevesinde, Bursa Organize Sanayi Bölgesi ve Uludağ Üniversitesi'nden 1'er araç da tatbikatta olay yerine gelerek Büyükşehir Belediyesi ekiplerine yardımcı oldu. AKUT ve NAK arama kurtarma ekipleri de destek için olay mahalline birer ekip gönderdi.

Yangın başladığı anda tüm ekiplerin organize olarak yangın mahalline gelerek yangın söndürme ile tahliye işlemlerine derhal başladıklarını kaydeden Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanı Orhan Doğan, ''İtfaiye komuta merkezimize gelen ihbarın ardından, ekiplerimizi derhal olay yeri için görevlendirilmiştir. Kronometre tutularak, ulaşım süresi ölçülmüştür. Normalde 5 dakikada gidilebilecek mesafe, yoldaki 1 dakikalık trafik engellemesine rağmen 3 dakikada alınmıştır. Yine normal şartlarda 20 dakikada söndürülebilecek yangın, 10 dakikada söndürülmüştür'' dedi.

Tatbikata katılan ve görevlerini başarıyla yerine getiren itfaiye ekiplerine teşekkürlerini ileten Doğan, ''Tatbikat, acil durumlarda nasıl hareket edileceğine dair tecrübe edinmeyi, eksiklikler ile geliştirilecek konuları görmeyi ve yaşananlardan ders alıp gerçek olaylara hazır olmayı hedef almıştır. Kurumlar arası koordinasyonu sağlamıştır. Acil durumlarda, can ve mal kaybını en aza indirmeyi hedeflemiştir'' diye konuştu.

Tatbikatı, Bursa Vali Yardımcısı Hüseyin Demirciler, ilçe belediyeleri ile sivil toplum örgütlerinin arama kurtarma ekipleri ve çeşitli eğitim kurumlarından öğrenciler de takip etti.

Muhabir: Cem Şan

Yayıncı: Doğan Sarıtaş
Kaynak: AA