Balıkesir'in Bigadiç İlçesinde Her Kasapta Oğlak ve Kuzu Güvecin Yapıldığı Odun Fırını Bulunuyor

Balıkesir'in hayvancılığın yoğun olduğu Bigadiç ilçesinde her kasapta oğlak ve kuzu güvecin yapıldığı odun fırını bulunuyor. İlçeye özgü değerlerde ilk sıralarda olan güveç, özellikle bahar ve yaz aylarında çok sayıda kişiyi ilçeye çekiyor.

AA muhabirinin Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile Bigadiç Belediyesi'nden aldığı bilgiye göre, Bigadiç, büyük ve küçükbaş hayvancılık ile etlik tavuk üretimi açısından önde geliyor.

Yaklaşık 80 binle Balıkesir'in büyükbaş hayvan varlığının yüzde 15'ine sahip Bigadiç'te önemli bölümü keçi olmak üzere 55 bine yakın küçükbaş hayvan bulunuyor. Hayvancılığın bu şekilde gelişmiş olması, Türkiye'de belki de sadece bölgeye özgü görülen, tamamen damak tadına yönelik adeta bir ''güveç sektörü'' oluşturmuş.

Bigadiç'te lokantalarda yapılmayan sadece kasaplarda yenilebilen güveç, bahar aylarında oğlak ve diğer aylarda ise kuzu etinden yapılıyor. İlçedeki bütün kasaplarda oğlak ve kuzu güvecin yapıldığı odun fırınları bulunuyor.

Kaliteli olmasının yanı sıra etinin ucuz olması güveçlerin fiyatını da düşük tutuyor. Oğlak ve kuzu güveçler, sadece 7 liraya satılıyor. Diğer ızgara çeşitleri de oldukça ucuza yenilebiliyor.

Yılın her ayında talep görse de Bigadiç güveci, özellikle bahar ve yaz aylarında çok sayıda kişiyi ilçeye çekiyor. İzmir-İstanbul karayolunu kullanan tatilciler, merada yetişen hayvan eti almak ve güveç yemek için yolunu yaklaşık 35 kilometre uzatarak ilçeye geliyor.

-''Önceden sipariş vermezseniz tadına bakamazsınız''-

Bu kadar çok talep görmesi dolayısıyla güveç, Bigadiç'e özgü değerlerde ilk sıralarda bulunuyor. Belediyenin sıralamasına göre ilk sırada yer alan güvecin ardından, madeni bulunan bor, höşmerim, helva, halı ile termal turizm gibi diğer özellikler geliyor.

Kasaplık yapan Ramazan Çankaya, hayvanları merada yetiştiği için Bigadiç'teki kırmızı etlerin, yağsız ve Türkiye'nin en lezzetli etleri olduğunu söyledi.

Yağsız olması nedeniyle güveçlerin zeytinyağıyla yapıldığını belirten Çankaya, ''Ete sadece zeytinyağ, domates ve biber ekliyoruz. Odun fırınında yaklaşık 5 saat yavaş yavaş pişiriyoruz. Bigadiç güvecinin tadına bakanlar, bir daha geliyor, başkalarının gelmesini sağlıyor. Bahar ve yaz aylarında oğlak güveç zamanında önceden sipariş verip ilçeye gelmeniz gerekiyor. Aksi halde tadına bakamadan geri dönersiniz ya da çok beklersiniz'' dedi.

Muhabir: Zafer Akpınar

Yayıncı: Doğan Sarıtaş
Kaynak: AA