Merkel, 25. Kurultay'da Güçlü Almanya Vurgusu Yapacak

Almanya 'dan Hıristiyan Demokrat Birlik Partisi'nin (CDU) 25. Kurultayı'nda Başbakan Angela Merkel, güçlü Almanya ve Avrupa vurgusu yapacak.

Merkel'in 2013 seçim kampanyası için A takımının da belirleneceği kongrede Yeşiller ile koalisyon konusunda da mesajlar verilecek. Bugün delegelere seslenecek olan Başbakan Merkel, kurultay öncesi yaptığı açıklamada, "Ülkemizdeki ekonomik gelişmeler işçilere, emeklilere olumlu yansıyor. Almanya'nın durumu iyi ve bundan bütün vatandaşlarımız faydalanıyor. Euro'nun dinamik kalabilmesi, ülkemizin geleceğine yatırım yapılması ve toplumumuzun güçlü şekilde bir arada olması çok önemli.” ifadelerini kullandı. Avrupa'da krizle mücadele ve yenilenebilir enerjiye yönelmenin kendileri için önemli olduğunu ifade eden Merkel, “Avrupa Birliği'nin devamlılığı, çevre dostu tasarruflu ve dünyaya örnek bir enerji tedariki önceliklerimiz arasında.” sözleriyle Yeşiller Partisi'yle muhtemel bir koalisyona sıcak mesajlar gönderdi. Merkel, “Güçlü Almanya ve herkese şans” sloganıyla başlayan kurultayda 2013 federal seçim öncesi Yeşiller ile koalisyon başta olmak üzere, enerji, Euro'nun kurtarılması gibi birçok konuda CDU'nun parti politikasını kamuoyu ile paylaşacak. Öte yandan CDU içinde Yeşiller ile koalisyon fikrini savunanlar artmaya başladı.

Mecklenburg Vorpommern eyaletinin CDU'lu İçişleri Bakanı LorenzCaffier, “Hıristiyan Birlik-Yeşiller ihtimalini düşünmeyi engelleyen bir yasak yok.” diyerek gelecek yıl yapılacak federal seçimlerde çevreci partiyle koalisyona gitme ihtimaline gönderme yaptı. Ancak Caffier buna rağmen, “Önceliğimiz siyah-sarı (CDU-Hür Demokrat Parti) koalisyonun sürmesi yönünde olacaktır.” demeyi ihmal etmedi. Hamburg'a hükümet eden CDU'lu eski belediye başkanlarından Ole von Beust ise, “Siyah-Yeşil koalisyon ihtimali matematik hesabına değil, içeriğe ilişkin bir soru. Bu noktada Yeşiller'in sanayi düşmanlığını arkasında bırakması, Hıristiyan Birlik partilerinin de toplumsal değişimi dikkate alması gerekiyor.” diye konuştu.

ÜÇ TÜRK KÖKENLİ YÖNETİME GİRMEYE ÇALIŞACAKUzun yıllar CDU'da siyaset yapan Berlin Sağlık Senatörü Müsteşarı Emine Demirbüken-Wegner'in CDU'nun ön dört kişilik partinin yürütme kuruluna girmesi bekleniyor. Federal Yönetim Kurulu'na girmek için Demirbüken-Wagner ile birlikte CDU Aşağı Saksonya Uyum Bakanı Aygül Özkan ve KRV Eyalet Milletvekili Serap Güler de delegeleri ikna etmeye çalışacak .