Karayolları Düzenleme Genel Müdürü Yüceulu Açıklaması

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Karayolları Düzenleme Genel Müdürü Ali Rıza Yüceulu, ''Kış lastiği uygulamasına şu anda takip ettiğim kadarıyla yoğun bir talep var. Önümüzdeki yıl öyle tahmin ediyorum ki bu ilgi daha da artarak devam eder'' dedi.

Yüceulu, Bursa Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği'nde düzenlenen yolcu ve yük taşımacılığı ile ilgili sorunların değerlendirildiği toplantı öncesi gazetecilere yaptığı açıklamada, kış lastiği uygulamasına yoğun talebin olduğunu söyledi.

Ağır tonajlı araçları durdurmadan yüklerini öğrenebilecekleri yeni bir sistemi 2013 yılı sonlarında hayata geçireceklerini de belirten Yüceulu, şunları kaydetti:

''2003 yılında karayollarında ölüm oranı 5.75 iken bu rakam 2011'de 3.75'e, 2012'de de 3'e düşmüştür. Avrupa ortalaması ise 3'tür. Amacımız bu oranı 3'ün altına çekmektir. 2011 sonunda tüm yollarda kamyonlar ve tırların kaymadan dolayı karıştığı kazalarda yolu kapattıkları görülmüştür. Karayolları ekipleri de bu noktalara ulaşmakta zorluk çekmiştir. Bunu ortadan kaldırma adına kış lastiği uygulamasına geçildi. Şu anda takip ettiğim kadarıyla yoğun bir talep var. Stokların tükendiğini biliyoruz. Önümüzdeki yıl öyle tahmin ediyorum ki bu ilgi daha da artarak devam eder. AB uyum yasası çerçevesinde yeni bir sistem geliştiriyoruz. Bu sistem, araçlar yol kenarı denetim istasyonuna gelmeden 500 metre öteden bunun tonajlı olduğunu, belleğe kayıtlı olup olmadığını merkeze bildiriyor. Ayırca, levhalar da sürücüyü uyaracak. Bu çalışma 2013 yılının sonunda hayata geçirilecek. Aracı durdurmadan onun yükünü bileceğiz.''

Toplantıya AK Parti Bursa Milletvekili Hüseyin Şahin, BESOB Başkanı Arif Tak, Bursa ve Balıkesir'deki nakliye kooperatifleri ile taşımacılık sektöründeki diğer sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı.

Muhabir: Metin Aktaş

Yayıncı: Doğan Sarıtaş
Kaynak: AA