'Bartın' Tarihi El Sanatları Fuarında Tanıtıldı

Bartın'da, yılbaşı öncesinde hediyelik eşya ve el sanatları fuarında Bartın’ın tarihi, yapılan el sanatları ile tanıtıldı.

'Bartın' Tarihi El Sanatları Fuarında Tanıtıldı
Bartın Belediyesi tarafından geleneksel hale getirilen ‘Bartın Belediyesi El Emeği Göz Nuru El Sanatları ve Hediyelik Eşya Fuarı'nın on ikincisi düzenlendi.

Belediye Sosyal Tesisleri'nde kurulan fuarda, Bartın tarihini anlatan birçok ürün yer aldı. Fuara damgasını vuranlar ise, Bartın Umut İlköğretim Okulu'nda eğitim gören zihinse engelli öğrencilerin yaptıkları el işi çalışmalar da katılımcılar tarafından ilgi gördü. Fuarda ayrıca Bartınlı 70 yaşındaki Pembe Nine'nin mısır gazellerinden yaptığı ekmek sepeti ve el çantası da ilgi gördü.

Fuarda açıklama yapan Bartın Belediyesi Başkanı Cemal Akın, geliştirme projesi kapsamında el sanatları fuarının on ikincisinin gerçekleştirildiğini söyledi.

Başkan Akın, “Bartın Belediyesi Sosyal Tesislerinde fuar gerçekleştiriyoruz. Fuarda 50 civarında standımız kuruldu. Bartın’da yöresel ve el işi olarak yapılan ev hanımlarının yaptığı çalışmaları sunuyoruz. Bartın el sanatları ile ilgili dernek kurduk. Dernekte 190 üyemiz var. Türkiye ve yurt dışına yapılan çeşitli el sanatları ürünlerini gönderiyoruz. Bartın’ın el sanatını tanıtmak için elimizden gelen her türlü çalışmayı yapıyoruz” dedi.

Küçük yaşlardan beri mısır gazelinden ekmek sepeti yapan Pembe Bensiz ise, “Çocukluğumuz köyde geçti. Büyüklerden gördüğümüz kadarıyla mısır gazelinden ekmek sepeti ve zembil yapıyorum. Gazeli kurutarak tığ ile örerek ekmek sepeti ve değişik ürünler haline getiriyoruz” dedi.

Son olarak Bartın Umut İlköğretim Okulu öğretmenlerinden Jale Aka ise, “Okulumuzun el sanatları ve ağaç işleri bölümümüz var. Bölümlerde 6 öğrencimiz ve iki öğretmenimiz var. Yaptığımız çalışmalar çalışmalara göre değişiyor. Mumlar yaptık. Sabunu hamur haline getirdik. Bu çalışmamız 2 saat gibi bir zaman bitiyor. Aynı zamanda galoş yapımını da yapıyoruz. oldukça hepsi iyi kalitededir. El sanatları ürünlerini öğrencilerimiz yapıyor. Satılan ürünlerin ücretleri okul aile birliğimize gidiyor. Bu çalışmaları özel eğitim gereken öğrencilerimiz tarafından yapılıyor. Gerekli eğitim verildiğinde çalışmaları başarılı bir şekilde yapıyorlar” dedi.

Fuarda diğer dikkat çeken ürünler ise Bartın’ın tarihini anlatan maket yapımı Bartın tarihi evleri ve Bartın’a özgü Tel Kırma işleri oldu .
Kaynak: İHA