Küresel Piyasalar ''Mali Uçurum''un Kıyısında Beklemeye Devam Ediyor

Küresel piyasalar ABD'de ''mali uçurum'' konusunda Demokratlar ve Cumhuriyetçilerin halen anlaşamamış olmasının verdiği tedirginliğe rağmen çözüm konusundaki iyimserliğini devam ettirmeye çalışıyor.

ABD'de Dow Jones Endeksi cuma gününü yüzde 0,27 oranında düşüşle kapattı, böylece haftalık bazda kazançlarının tamamını geri vererek hemen hemen önceki hafta kapanış seviyesinden kapandı.

Avrupa tarafında, ECB ve Fed kararlarının ardından pozitif seyir haftanın son işlem gününde de devam etti. Almanya'da DAX Endeksi günü yüzde 0,19, haftayı ise önceki hafta kapanışına göre yüzde 1,04 oranında yükselişle tamamladı. ECB faizlerde bir değişikliğe gitmezken, Fed'in parasal genişlemeye devam etmesi Avro'nun dolar karşısında değer kazanmasını sağladı.

İMKB'de geçtiğimiz hafta rekorların geliştirildiği ve genel olarak pozitif havanın korunduğu bir hafta geride bırakıldı. İMKB 100 Endeksi cuma günü özellikle 2. seansta artan kar satışlarıyla yaklaşık 1.000 puanlık kayba rağmen haftayı önceki hafta kapanışının hemen üzerinde 76.293 puandan kapattı.

Bugüne gelindiğinde ise Japonya'da genel seçimleri Liberal Demokrat Parti'nin büyük bir çoğunlukla kazanması başta Japonya olmak üzere Asya hisse senedi piyasalarını pozitif yönde etkiledi.

Analistler ABD'den ''mali uçurum'' konusunda gelecek haber ve açıklamaların piyasaların yönü üzerinde ana belirleyici olacağını, bununla birlikte yurt içinde ise yarınki Merkez Bankası PPK kararlarının piyasaların odak noktasında olacağını belirtiyor.

Piyasaların bugün takip edeceği veriler şöyle:

10.00 Türkiye, Kasım ayı tüketici güven endeksi

10.00 Türkiye, Eylül ayı işsizlik verileri

12.00 Avro bölgesi, Ekim ayı dış ticaret dengesi

12.00 Avro bölgesi, 3. çeyrek istihdam maliyetleri

15.30 ABD, New York Fed imalat sanayi endeksi

16.00 ABD, Ekim ayı yabancı sermaye girişi

Muhabir: Bekir Gürdamar

Yayıncı: Zekeriya Gülün
Kaynak: AA