İntegral Menkul Değerler Analisti Yeliz Karabulut'un Açıklaması

İntegral Menkul Değerler Analisti Yeliz Karabulut, gelecek dönemde yükseliş trendine giren işsizlik oranının yüzde 10'a yükselebileceğini belirterek, ''Mevsim etkilerinden arındırılmış işsizlik oranı incelendiğinde ise son 1 yılın en yüksek işsizlik oranına ulaştığımız görülüyor'' dedi.

TÜİK tarafından açıklanan eylül ayı işsizlik verilerine ilişkin değerlendirmede bulunan Karabulut, burada en temel etkenin Avro bölgesi krizi ve ekonomiyi soğutmak adına atılan adımların Türkiye'nin hem büyümeden hem de istihdamdan bir miktar feragat etmesine neden olduğunu vurgulayarak, şu değerlendirmelerde bulundu:

''2. çeyrekte beklentilerin üzerinde soğuma görülen ekonomide büyüme, yüzde 2,9 ile sınırlı kalmış, Sonrasında ise Türkiye'nin 2012 büyümesi yüzde 4'den yüzde 3,2'e revize edilmişti. Türkiye'nin 3. çeyrek büyümesi de yüzde 2,6 beklentisinin altında yüzde 1,6 olarak gerçekleşmesi yüzde 3,2 büyüme tahmininin dahi zorlaşmasına neden oldu. Önümüzdeki dönemde yükseliş trendine giren işsizlik oranı yüzde 10'a yükselebilir. Mevsim etkilerinden arındırılmış işsizlik oranı incelendiğinde ise Son 1 yılın en yüksek işsizlik oranına ulaştığımız görülüyor.''

İşsizlik oranı 2012 eylül ayında geçen yılın aynı ayına göre 0,3 puanlık artışla yüzde 9,1 oldu.

Muhabir: Murat Birinci

Yayıncı: Ali Bayaslan
Kaynak: AA