Abd Dışişleri Bakan Yardımcısı Burns Açıklaması

Fas'ın Marakeş kentinde düzenlenen Suriye Halkının Dostları Grubu toplantısına katılan dışişleri bakanları Suriye muhalefetine destek verdi.

Toplantıda ABD'yi temsil eden Dışişleri Bakan Yardımcısı William Burns, basına yaptığı açıklamada, "Suriye'deki rejimin gücünün gün geçtikçe azaldığını, muhalefetinse daha da bütünleşerek organize hale geldiğine" işaret etti.

Suriye'deki muhalefetin, tüm Suriyelilerin haklarını, değerlerini ve isteklerini gözetecek demokratik siyasi geçiş sürecinin hızlandırmasına önem verdiklerini vurgulayan Burns, Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu liderlerini Washington'a davet ettiklerini söyledi.

Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius da, Suriye Halkının Dostları Grubu toplantısını "fevkalade bir gelişme" olarak niteledi. Fabius, Suriye'de kendini savunma hakkı arayan Koalisyon'un, 100'den fazla ülke tarafından tanınmış olduğuna da işaret etti.

Fabius, SMDK'nın tüm ülkelerce Suriye'nin meşru temsilcisi olarak kabul edilmesi çağrısında bulundu.

Fransa Dışişleri Bakanı, ''Bunu küresel olarak yaptık ancak her ülke daha önce yapmadıysa, tek başına bunu kabul etmeli'' ifadesini kullandı.

Basın toplantısına katılan İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague de, Suriye halkı için şu ana kadar yapılmış toplantılar arasında, Suriye Halkının Dostları Grubu toplantısının büyük önem taşıdığına işaret etti.

Hague, artık koalisyon aracılığıyla daha fazla insani yardımın yapılabilmesini istedi.

Fas'taki Suriye Halkının Dostları Grubu toplantısında SMDK Suriye halkının meşru temsilcisi olarak tanınmış, kimyasal ve biyolojik silahların rejim tarafından herhangi bir şekilde kullanılmasına uluslararası toplumun ciddi yanıt vereceği uyarısında bulunulmuştu.

Muhabir: Duygu Bayar Ekren - Şeyma Tahan / AP - AFP

Yayıncı: Ogün Duru
Kaynak: AA