Manisa Halk Sağlığı Uzmanı Atasoylu Açıklaması

Manisa Halk Sağlığı Uzmanı Gonca Atasoylu, AIDS ile mücadelede en etkili yöntemin korunmak olduğunu belirtti.

Ataoğlu, 1 Aralık Dünya AIDS Günü nedeniyle yaptığı yazılı açıklamada, AIDS'in en çok cinsel yolla bulaştığını belirterek, güvenli cinsel ilişkinin önemini vurguladı.

AIDS'le mücadelede tıp alanında ümit vadeden gelişmeler olsa da henüz bunların hastalığın çıkışını geciktirmeye yönelik olmanın ötesinde olmadığını ifade eden Atasoylu, şunları kaydetti:

''AIDS'le mücadelede şu anda en etkili yöntem korunmadır. Bireyler cinsel ilişki sırasında mutlaka kondomla korunmalı, gençlerimizi hayatın bir gerçeği olan cinsellik konusunda aydınlatmalı ve korunma yollarını anlatmalıyız. Cinselliği yok saydığımız zaman gençlerimiz bu konuya daha fazla ilgi duyarlar ve başka yerlerden öğrenmek isterler. Bu da cinsellik ve kan yoluyla bulaşan bu hastalığa açık davet çıkarmak demektir. Vakaların yüzde 71,9'unu erkekler oluşturuyor. Sayı kadınlar arasında da artış gösteriyor. En fazla etkilenen nüfus ise 25-49 yaş grubu. Manisa'da 1985 yılından bu yana kayıt altına alınmış 4 AIDS hastası, 32 de HIV taşıyıcısı olmak üzere toplam 36 vakayla karşılaşıldı. Takip ve kontrollerini İzmir Atatürk Eğitim Hastanesi ve Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi tarafından yapılmaktadır.''

Muhabir: Turgay Duyar / Halil Şahin

Yayıncı: Ufuk Kırabalı
Kaynak: AA