Başbakan Erdoğan'dan BM'ye sert Filistin tepkisi

Başbakan Erdoğan, Endonezya'da açıklamalarda bulundu.

Başbakan Erdoğan'dan BM'ye sert Filistin tepkisi
Başbakan Erdoğan, Endonezya'da düzenlenen 5. Bali Demokrasi Forumu'nun ikinci gününde düzenlenen panelde konuştu.

BM, IMF VE AGIT YENİLENMELİ

Dünya barışı adına değerlendirmelerde bulunan Başbakan Erdoğan, geçen yüzyılla bu yüzyılın karşılaştırmasını yaptı. Geçen yüzyılın ilk yarısının savaşlarla, çatışmalarla geçtiğini hatırlatan Erdoğan, ikinci yarıyla ilgili bunların getirdiği sıkıntıların olduğuna dikkat çekti. Başbakan Erdoğan; IMF, BM ve AGIT'in güncellenmesi gerektiğine işaret ederek, kararların ideolojik olarak oluştuğunu söyledi. Erdoğan, uluslararası teröre de değindi. 'Benim teröristim iyi, seninki kötü anlayışı var. ' dedi.

İDAM KONUSU YİNE GÜNDEMDE

İdam konusuna da dikkat çeken Erdoğan, Norveç'teki olayı örnek göstererek, 'İdam cezasının da haklı bir sebebi vardır. Bu konuda kendi demokrasimizi çek etmemiz lazım. ' dedi.

BM'yi İsrail, Somali ve Myanmar'daki krizi çözmemekle eleştiren Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, IMF ve Türkiye ilişkileri hakkında da değerlendirmelerde bulundu.

BM'YE FİLİSTİN TEPKİSİ

BM'de alınan kararların çoğu zaman ideolojik bir yaklaşımla verildiğinin altını çizen Erdoğan, Filistin'in İsrail hayır dediği için dışlandığını belirtti. 'Özellikle siyasiler olarak bizlerin adil olması gerekiyor ' diyen Erdoğan, insanlık olarak adalete ihtiyacımız olduğunu ifade etti.

Uluslararası kuruluşlarda sözünü ettiği değişimin, ''farklılıkları yönetme ve ortak paydalar temelinde küresel adalet duygusunu tatmin konusundaki becerilerinin artırılmasıyla'' ilgili olduğunu vurgulayan Başbakan Erdoğan, şöyle konuştu:

BM ACZİYET İÇİNDE

''Dünyanın bütün ülkelerinin, devletlerinin yer aldığı BM topluluğunun, BM Güvenlik Konseyi'nin 5 daimi üyesinin dışında etkinliği nedir? Bunun ele alınması lazım. Bu 5 daimi üyenin iki dudağının arasında her şey. Bunun bir tanesi, bir olaya 'ret' dediği zaman, 'veto' dediği zaman oradan sizin bir netice çıkarmanız mümkün değil. Yıllar yılı yaşadığımız bir İsrail-Filistin olayını halen BM çözememiştir, son dönemlerdeki İsrail-Gazze olayını BM çözememiştir, Somali'de acziyet içindedir, aynı şekilde Myanmar'da acziyet içindedir. BM bunları çözmek için var, bunları halletmek için vardır. Ne zaman devreye girecek, ne yapacak?

IMF, kime, nerede, nasıl yardım elini uzatıyor, hangi şartlarda yardım elini uzatıyor, bunlar çok çok önemli. Örneğin herhangi bir para biriminin etkisi altında mı dünya yönetilecek, onun döviz baskısı altında mı dünya yönetilecek, yoksa uluslararası en azından değişmezliği, bir belirleyiciliği olan bir altın gibi, tarihten bu yana her zaman onurunu koruyan bir birime niçin geçilmez, düşündürücüdür.''

IMF İLE ÇALIŞMAYI ARZU ETMİYORUZ

Başbakan Erdoğan, Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) bazı ülkeler için bir çıkış, reçete gibi gösterildiğini ancak bunun tam aksine IMF'nın çalıştığı ülkelerde ciddi sıkıntılara neden olduğunu belirtti.

Türkiye'nin de IMF ile yaptığı çalışmaların bedelini çok ağır ödediğini ifade eden Başbakan Erdoğan, ''Biz şu anda 3 dönemdir Stand-by anlaşması yapmıyoruz. 23,5 milyar dolarla devraldık, şu anda 1,3 milyar dolarla duruyoruz. Nisan ayı itibariyle de bunu sıfırlayacağız. IMF ile çalışmayı da arzu etmiyoruz'' değerlendirmesinde bulundu.

Başbakan Erdoğan, ''Gönül arzu ederdi ki IMF bir Uluslararası Para Fonu olarak darda, zorda kalmış ülkelerin adete tulumbasına su akıtan bir birim olsun ve bu tulumba üretmeye başlasın. Böyle bir durum söz konusu değil, bunu başarmamız gerekiyor'' dedi.
Kaynak: AA