Dalai Lama'nın Japonya Gezisine Çin'den Tepki

Çin Hükümeti, Tibet’in sürgündeki ruhani lideri Dalai Lama'nın Japonya ziyaretine sert tepki gösterdi.

Ziyaret ile ilgili açıklamalarda bulunan Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hong Lei, gerçekleştirilen geziye şiddetle karşı çıktıklarını belirtti.

Dalai Lama'nın din kisvesi altında, uzun süredir Çin'i bölmeye çalışan bir şahıs olduğuna dikkat çeken Hong Lei, Lama’nın gerçekleştirdiği uluslararası gezilerin amacının Çin karşıtı yabancı güçlerle birleşerek, Çin'in bahsi geçen ilgili ülkelerle ilişkilerini bozmak olduğunu söyledi.

Sözcü Lei, Dalai Lama'nın Çin'i bölme faaliyetlerine, herhangi bir ülke veya bireyin her ne şekilde olursa olsun zemin hazırlamasına kararlılıkla karşı çıktıklarını vurguladı. Dün Japonya'ya giden Dalai Lama’nın 10 gün sürecek gezisine başladı.

Dalai Lama’nın gezi süresince dini faaliyetlerde bulunacağı ve bazı Japon siyasetçilerle bir araya geleceği belirtiliyor.Tibet Budizmi’nin ruhani lideri Dalai Lama ilk olarak 1959'da başarısızlığa uğrayan Çin yönetimi karşıtı bir isyan girişiminin ardından, anavatanını terk etmek zorunda kalmıştı. Lama, şuan Hindistan'da yaşıyor ve dünyayı dolaşarak Tibetlilerin hakları için destek toplamaya çalışıyor.