Balkan Savaşları'nın 100. Yıl Dönümü Nedeniyle Kosova'nın İpek Patrikliği'nde Düzenlenen Konferansta, "türkiye'nin Balkanlar'daki Rolü ve Bosna

Sırp ve İsraille akademisyenler, Balkan Savaşları'nın 100. yıl dönümü kapsamında, Kosova'nın İpek Patrikliği'nde düzenlenen konferansta, Türkiye ve Bosna-Hersek konuşuldu.

İsrail'de yayınlanan "The Jerusalem Post" gazetesinde, Kosova'daki İpek Patrikliği'nde Balkan Savaşları'nın 100. yıl dönümü vesilesiyle geçtiğimiz günlerde düzenlenen uluslararası konferansa ilişkin yazı yer aldı. Yazıda, Sırp ve İsrailli profesörlerin konuşmacı olarak katıldığı konferansta, "Türkiye'nin Balkanlar'daki rolü ve Bosna-Hersek'teki fırsatlar" değerlendirildi.

Konferansın, Sırp ordusunda astsubay ve 63. Paraşüt Tugayı'nda yedek subay olarak görev yaptıktan sonra piskopos olan Yovan Çulibrka'nın himayesinde yapıldığına işaret edildi.

"İki vilayet hikayesi" başlığıyla yayınlanan yazıda, "Balkan ve Orta Doğu bölgeleri için iyi zamanların çoktan geride kaldığı, bu bölgeler için en kötü zamanın geldiği veya gelmek üzere olduğu" savunuldu.

Tel-Aviv Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Martin van Creveld, konferansta yaptığı konuşmada, "Sırbistan, Balkanlar'da savaşların hep karada yapılması nedeniyle savaş uçaklarına değil, son derece mobil askeri birimlere yatırım yapmalıdır" dedi.

Konferans katılımcıları, 1990'lı yıllarından beri eski Yugoslavya'da yaşayan Müslümanların Türkiye'yi "koruyucu" olarak gördüğünü ifade ederken, Sırp profesörler Darko Tanaskoviç ve Sergey Trifkoviç de Türkiye'nin küresel anlamda büyümesine değindi.

Türkiye'nin dış politikasının "iki temel prensip" üzerine kurulduğunu iddia eden Sırp akademisyenler, bu prensiplerin "Neo-Osmanlıcılık" ve "komşu ülkelerle sıfır sorun politikası" olduğunu, her iki prensibin de "İsrail, Balkanlar ve Suriye konularında işe yaramadığını" iddia etti.

Muhabir: Bedrudin Brljavac - Faruk Vele

Yayıncı: Ömer Çetres
Kaynak: AA