Kars Kültür ve Turizm Müdürü Doğanay Açıklaması

Kars Kültür ve Turizm Müdürü Hakan Doğanay, Ani Ören Yeri'nde yapılan çalışmalarla ilgili olarak, ''Ani Ören Yeri Yönetim Başkanı atanıyor. Meryem Ana, Efes, Antep Mozaik Müze ve diğer tarihi eserlerin bulunduğu yerler içinde diyebilirim ki, Ören Yeri Yönetim Planı olan tek yer Ani'dir'' dedi.

Doğanay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kars'ın her yerinin bir tarih olduğunu belirterek, bu konuda kentin en önemli sıkıntısının eserlerin projelendirilmemiş olması olduğunu söyledi.

Bu eserleri projelendirip bir yatırım programı belirlediklerini anlatan Doğanay, ''Ani Ören Yeri'nde ayakta bulunan 21 eser var. Biz bu 21 eseri ayakta tutmaya çalışıyoruz. Bunlar için bir aciliyet sırası yaptık. Eserlerin projelendirmesini yaptık. Bundan sonra işimiz daha kolay ilerleyecek. Projesi yapılan eseri uygulama ihalesini yapmak çok daha kolay'' dedi.

Yapılacak çalışmalarla Ani Ören Yeri'ni tekrar ayağa kaldırmayı hedeflediklerini ifade eden Doğanay, şunları kaydetti:

''Biz koruyabildiğimizi gün yüzüne çıkarmak zorundayız. Toprak en iyi koruyucudur. Ani'nin bin yıllık tarihine bakın toprak korumuştur. Ani'nin tamamını çıkarıp koruyamayacaksak, çıkarmayalım bırakın toprak altında kalsın. Ama tabii ki çıkacaktır gün yüzüne. Planlı ve programlı çıkarmak bu işin en doğrusudur. Bunun için acele etmiyoruz. Planlı ve düzgün bir şekilde işlerimizi yürütüyoruz. Aynı zamanda ani alan yeri yönetim başkanı atanıyor. Dünyada alan yönetimi yapılan tek yer Kars'tır. Meryem Ana, Efes, Antep Mozaik Müzesi ve diğer tarihi eserlerin bulunduğu yerler içinde diyebilirim ki Ören Yeri Yönetim Planı yapılan tek yer Ani'dir. Bu bizim başarımızdır. Bizden sonra gelecek arkadaşın işi çok kolay.''

-''En fazla tabya Kars'ta bulunuyor''-

Doğanay, Kars'ın 46 tabya ile Türkiye'de en fazla tabya bulunan kent olduğuna dikkati çekerek, şöyle devam etti:

''Kars'ta bir tabya turizmi var. Bunların hepsini birden ayağa kaldırmak çok zor. Bakanlığımızın durumu ve tabyaların durumu belli. İlk etapta bunları planlayacağız. Kurtarabildiğimizi kurtaracağız, kurtaramayacağımızı temizletip tekrar turizme kazandıracağız. Yollarını da yapacağız. Biz bunları halkla birlikte yapacağız. Tarihi eserler sadece Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın değil, tarihi eserler herkesindir. Tarihi eserler tarihin ve medeniyetin izlerini taşıyan eserlerdir. Kars'taki bu turizm döngüsü insanlara para olarak geri dönüyor.''

Muhabir: Çağlar Sefertaş

Yayıncı: Emine Konuk
Kaynak: AA