Chp Genel Başkan Yardımcısı Tezcan'ın Açıklaması

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Aydın Milletvekili Bülent Tezcan, savunma hakkının kutsal olduğunu ve savunmanın dilinin olamayacağını belirtti.

Tezcan, TBMM'de ilgili komisyonda görüşülmeye devam edilen, anadilde savunma yapılmasına ve hükümlülerin cezaevinde eşleriyle görüşmesine imkan tanıyan Ceza Muhakemesi Kanunu İle Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'na ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, AK Parti iktidarı döneminde adil yargılama ve savunma hakkının ihlal edildiğini öne sürdü.

AK Parti iktidarının, yargı sistemindeki hak ihlallerini ortadan kaldırmaya yönelik gerçekçi çözüm arayışı bulunmadığını, bunun yerine sorunu taşımakta zorlandığı noktada konjonktürel rötuşlarla durumu kurtarmaya çalıştığını ileri süren Tezcan, şu görüşleri dile getirdi:

''TBMM gündeminde olan ve kamuoyunda 'anadilde savunma hakkı' adıyla ifade edilen tasarı da bu çerçevede getirilmiş bir düzenlemedir. Düzenleme hakkındaki görüşümüz komisyon çalışmaları sırasında ifade edilmiş ve değişiklik önerimiz komisyon üyesi arkadaşlarımız tarafından sunulmuş, ancak kabul edilmemiştir. Savunma hakkı kutsaldır ve savunmanın dili yoktur. Bu hak Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 6. maddesinde adil yargılanma hakkının ayrılmaz bir parçası olarak düzenlenmiştir. CHP, savunma hakkının Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ndeki düzenlemelere atıfla güvence altına alınması yönünde yasaların güçlendirilmesini teklif etmiştir.''

Tezcan, savunmada esas olanın, kişinin kendisini en iyi ifade edebileceği dili kullanabilmesi olduğunu ve soruşturma aşaması da dahil olmak üzere kişinin beyan ettiği dilde savunmasını yapabilmesini sağlamanın esas olması gerektiğini belirtti.

Muhabir: Suat Deniz / Ufuk Kırabalı

Yayıncı: Ömer Erim Baştimar
Kaynak: AA