Türkiye'nin Çiçekçilik Sektörü Ödemiş'te Buluştu

Ödemiş 8. Süs Bitkileri Sergisi, Belediye Fuar Alanı'nda düzenlenen törenle açıldı.

Türkiye'nin Çiçekçilik Sektörü Ödemiş'te Buluştu
Sergiyi yurdun çeşitli yerlerinden gelecek süs bitkisi meraklısı kişi ve kurumlar 4 gün boyunca gezme olanağı bulabilecek. Açılışa Orman ve Su Bakanlığı Ağaçlandırma Daire Başkanı İbrahim Yüzer, Orman ve Su İşleri Bakanlığı Orman Genel Müdür Yardımcısı Yunus Şeker, İzmir Orman Bölge Müdürü İbrahim Aydın, İzmir İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ahmet Güldal, İzmir Büyükşehir Belediyesi Tohum Daire Başkanı Ziya Çavdar, İstanbul Peyzaj ve Ağaç A.Ş. Genel Müdürü Eyyüp Karahan, Ödemiş Kaymakamı Abdullah Dölek, Belediye Başkanı Bekir Keskin, konuk belediye başkanları, çevre il ve ilçelerin çevre ve orman müdürleri, oda ve dernek başkanları ile çok sayıda davetli katıldı.

Ödemiş Belediye Bandosu'nun verdiği açılış konserinin ardından saygı duruşu yapdı ve İstiklal Marşı okundu. Açılış konuşmasını Ödemiş Süs Bitkileri Üreticileri Birliği Başkanı Selahattin Bağlı yaptı. Bağlı konuşmasında şunları söyledi: “Türkiye’nin fidan merkezine hoş geldiniz. Türkiye buluşuyor sloganı ile çıktığımız yolda bu sene 8’inci kez siz değerli katılımcılarla bir aradayız. Üretici ile tüketicinin buluşma noktası olan bu sergimize bu yıl 5 bin kişinin ziyaret etmesini bekliyoruz. 10 bin kişiye iş istihdamı 800 sektörel bazda işletmelerle yıllık üretim kapasitemiz çalı grubunda 25 milyon, ağaç grubunda 15 milyon ile yıllık 3 milyon dolarlık bir gelir elde ediyoruz. Azerbaycan, Türkmenistan, Gürcistan, Kazakistan, Rusya ve Irak gibi ülkelere ihracat gerçekleştiriyoruz. Burada Ödemiş’in yanı sıra İstanbul, İzmir, Antalya, Bursa ve Manisa, Balıkesir illerimizden de 77 firma ile 4 gün sürecek sergimizde, Üretici ile tüketiciyi buluşturacağız." Orman Genel Müdürlüğü'nden de bir isteklerinin olduğunu belirten Bağlı, "Bedelsiz ağaç verilmesinin durdurulması gerekiyor. Küçük işletmeler için, 5-6 işletmeye 1 mühendis uygulamasının konulması ve KDV oranının yüzde 18’den yüzde 8’e indirilmesini talep ediyoruz” dedi.

"ÖDEMİŞ, SÜS BİTKİLERİ ÜRETİMİNDE SÖZ SAHİBİ" Bağlı’nın ardından konuşan Belediye Başkanı Bekir Keskin, “Ödemiş geçimini ağırlıklı olarak tarım ve hayvancılıktan sağlayan bir kenttir. Kentimizin klasik olarak tarla tarımı ve meyve üretimi dışında Türkiye çapında çok önemli ve iddialı olduğumuz diğer değerlerimiz bulunmaktadır. Bunlardan bir tanesi hayvancılık ve süt ürünleri, diğeri ise süs bitkileri üretimidir. Ödemiş ve Küçük Menderes havzası, yıllık 15 milyon çalı türü otsu bitkiler, 5 milyon adet ağaç ve 3 milyon adet ibreli bitki üretimi ile Türkiye’de söz sahibidir. Ödemiş Belediyesi olarak üç yıl önce düzenlediğimiz 17 bin metrekarelik fuar alanında ve yanındaki 16 bin 900 metrekarelik Kongre Merkezi’nde her türlü fuar ve sergilere ev sahipliği yapmaya hazırız" diye konuştu.

Yeni çıkan yasası ile Ödemiş’in de içinde bulunduğu birçok ilçenin Büyükşehir’e katılacağını belirten Keskin, şunları söyledi: "İlçe sınırları, köy sınırlarına kadar genişliyor. Dolayısıyla ilçelere bağlanacak olan köyler mahalleye dönüştüğü için, belediye sınırları içinde kalıyor. Bu yasa kapsamında köylerde seracılık yapan üreticilerin, ruhsat işlemleri ve standartları yükseltme konusunda belediyemize yeni yükümlülükler getiriliyor. Böylece, oluşturulacak standartla, samra denilen en verimli topraklarımızı bitkilerle birlikte paketleyeceğiz. Tarımsal ürünlerin üreticiye daha fazla kazanç sağlaması için yaptığımız işlerden bir diğeri de, temeli atılacak olan yeni Hal Binası. Hal Binası'nın yanında oluşturulacak mezatta, perakende satışlar yapmak istiyoruz. Fuarlar üreticilerin ve tüketicilerin buluştuğu bir noktadır. Eğer üreticilerimiz de çağdaş pazarlama tekniklerinin hayata geçirilmesi konusunda katkı verirse, Ödemiş, Yalova ve Türkiye’nin diğer bölgeleri ile hatta İtalya, İspanya, Hollanda gibi dünyanın diğer park bahçe bitkileri üreten bölgeleriyle yarışır hale gelecektir. Fuarımıza destek veren kamu kurum ve kuruluşlarına ve değerli yöneticilerine çok teşekkür ediyorum. Fuar haline gelmesinde çok büyük katkıları bulunan İstanbul Büyükşehir Belediyesi adına Ağaç A.Ş Genel Müdürü Eyyüp Karahan’a ve bugün programı nedeniyle aramızda olamayan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’na teşekkür ederim. Alıcıyı ve satıcıyı buluşturduğumuz fuarımızda tüm üreticilere hayırlı işler, bol kazançlar diliyorum.” "143 MİLYON DOLAR İHRACAT GELİDİ" Ödemiş'te öne çıkan ürünlerin sergilenmesinin fevkalade bir olay olduğunu vurgulayan İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ahmet Güldal da, “8 yıldır üretici ile tüketiciyi buluşturan bu sergi, bu sene daha iyi bir konuma kavuştu. Son 10 yılda bu sektörde bin 400 hektar olan üretim alanı, 3 bin 400 hektara yükseldi. Bu fevkalade bir gelişmedir. İhracat ise 143 milyon dolara ulaşmıştır” dedi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Ağaç A.Ş Genel Müdürü Eyüp Karahan ise, şöyle konuştu: “İstanbul Büyükşehir Belediyesi olarak bu sektöre, Sayın Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın belediye başkanı olduğu dönemde başlattığı ağaçlandırma hamlesi ile birlikte Ödemiş ve Bayındır’dan çiçek ve süs bitkileri, ağaç alarak destek olmaya başladık. O tarihten beri de destek olmaya devam ediyoruz. Ödemiş artık ülke içinde değil, yurtdışı pazarlarda da yarışır hale gelmeli. Ben geçen sene geldiğimde sektörden arkadaşlarımıza, topraklı uygulamadan vazgeçip uygun kriterlere göre üretime geçmelerini önerdim. Bu konuda gelişme var. Belediye Başkanımız Sayın Kadir Topbaş da buna büyük destek veriyor. Biz sizlerin yanınızdayız.” "SEKTÖRE 15 MİLYON LİRA KREDİ DESTEĞİ SAĞLANDI" İlk geldiği 1998'den beri Ödemiş'de büyük gelişmeler yaşandığına dikkat çeken Orman Genel Müdür Yardımcısı Yunus Şeker, açılıştaki konuşmasında, “Ödemiş’e 1998 yılında geldim. O süreçten bugüne Ödemiş’te büyük değişim olduğunu gördüm. Fuarda daha iyi niteliklerde ürünlerin teşhir edilmesi Pazar payını güçlendirecektir. 1959 yılında kurulan fidanlıklar, üreticilerimize destek olmak amacıyla kurulmuş ve sektörde gelişmelerinde öncülük yapmıştır. Bu sektöre 15 milyon lira kredi desteği sağlanmıştır. Adapazarı’na mezat tesisleri kuruyoruz ve buradaki tesisler üreticilerimize büyük destek olacaktır. Büyükşehir belediyeleri de üreticilere yönelik desteklerini artırırsa, bu dopingle ihracat rakamları daha ileri seviyelere ulaşacaktır. Bu sene üreticilerimizden 17-18 milyon liralık alışveriş yaptık. Kooperatiflerimizin ve birliklerimizin desteklenmesi amacıyla yine önümüzdeki dönemde 3-5 milyon liralık daha alışveriş yapmayı hedefliyoruz. Sizin pazarınızdan pay almıyor, aksine de destek sağlıyoruz” şeklinde konuştu.

Son olarak konuşan Kaymakam Abdullak Dölek ise, "Bizler insanlar nasıl güzel giyiniyorsak, kentleri de güzel giyindirmek zorundayız. Kentlerin güzel giyinmesi, peyzajla, ağaçla, süs bitkileri ile ve çiçeklerle donatıldığında olur. Bunlar kentin güzelliğine renk katar. Kendimizi küçük görmeyelim ve hedefimiz birbirimizle yarışmak değil, Türk markalarını dünyaya yaymak olmalı” diye konuştu.

Konuşmalardan sonra Ödemiş efeleri "Zeybek" gösterileri sundu. Ardından protokol üyeleri serginin açılış kurdelesini keserek, stantları hep birlikte gezdiler ve sektör temsilcileri ile görüştüler.

Özellikle hafta sonunda yoğun ziyaretçinin gelmesi beklenen sergi, 18 Kasım Pazar gününe kadar açık kalacak .
Kaynak: İHA