Rus Büyükelçi Suskunluğunu Bozdu

Rusya'nın Ankara Büyükelçisi Vladimir Ivanovskiy, Suriye konusunda Türkiye ile aynı görüşleri paylaştıklarını belirterek, "Hem Rusya, hem de Türkiye, Suriye'de akan kanın bir an önce durmasından yana ve yine her iki devlet de dışarıdan gelecek bir askeri müdahaleye karşı" dedi.

Son dönemde Türkiye ile Rusya arasında Suriye ekseninde yaşanan gerginlik nedeniyle ve özellikle uçak krizinden beri hiçbir basın organına demeç vermeyen Rusya Federasyonu Ankara Büyükelçisi Vladimir Ivanovskiy, suskunluğunu bozdu. Türk-Rus ilişkileri konusunda Türkçe ve Rusça yayın yapan Gündem Rusya Dergisi'ne açıklamalarda bulunan Rus Büyükelçi, önemli açıklamalarda bulundu. "Suriye konusunda Türkiye ile aynı görüşleri paylaşıyoruz" diyen tecrübeli diplomat, her iki ülkenin de "Suriye'de akan kanın bir an önce durmasından yana" ve yine her iki devletin de "Suriye'ye dışarıdan gelecek bir askeri müdahaleye karşı" olduğunu söyledi.

"10 YIL ÖNCE VİZELERİN KALKACAĞI SÖYLENSEYDİ İNANMAZDIM"
Ankara'da Rusya Federasyonu Büyükelçiliği görevini 5 yıldır sürdüren Vladimir Ivanovskiy, Türk-Rus ilişkilerinin stratejik seviyeye adım adım yaklaştığı yıllar olan 1990'ların sonunda, Rusya'nın İstanbul Başkonsolosluğu'nda görev yaptığını ifade ederek, "İstanbul'da görev yaptığım sıralarda bana Türkiye ve Rusya'ya girişlerde iki ülkenin vatandaşlarına vizenin kalkacağını, ticaret hacminin ise 10 kat artacağını söyleselerdi, buna kesinlikle inanmazdım. Ama bugün, bunların gerçek olduğunu görüyoruz. Eminim ki, ileride Türk-Rus ilişkileri daha da yüksek seviyelere de ulaşacaktır" ifadelerini kullandı.

"İLİŞKİMİZİN TANIMI: YÜKSEK DERECEDE GÜVEN"
Ivanovskiy, son dönemde Suriye'de yaşanan olayların Türkiye ve Rusya arasındaki ilişkiye ne tür etkilerinin olabileceğine yönelik, "Günümüzde, Rusya ve Türkiye arasındaki ilişki, yüksek derecede karşılıklı anlayış ve güven ilişkisi olarak nitelendirilebilir. Uluslararası alandaki olayların birçok yönünün değerlendirilmesinde birbirine yakın bakış açılarına sahip olan Rusya ve Türkiye'nin dış ilişkiler alanındaki ortak girişimlerinin temeli, çatışmaların çözümlenmesinde hoşgörü ve diyalog etiğinin esas alınması prensibine dayanmaktadır. Dünyadaki hatırı sayılır itibarlarına dayanarak, ülkelerimiz, güvenliğin ve istikrarın daha geniş ölçülerde sağlanmasında önemli katkılarda bulunabilirler" değerlendirmesinde bulundu.

"SURİYE KONUSUNDA TÜRKİYE İLE AYNI GÖRÜŞLERİ PAYLAŞIYORUZ"
Son yaşanan uçak krizinden beri hiçbir basın organına demeç vermeyen Rus Büyükelçi Ivanovskiy, Suriye ekseninde yaşanan bu tür olayların Türk-Rus ilişkilerinde kırılmaya yola açıp açmayacağına ilişkin, "Birçok konuda, devletlerimizin görüşleri birbirine yakın ve hatta bazen aynı görüşleri de paylaşıyoruz. Temel itibari ile bu durum Suriye konusu için de geçerli. Hem Rusya, hem de Türkiye, Suriye’de akan kanın bir an önce durmasından yana ve yine her iki devlet de dışarıdan gelecek bir askeri müdahaleye karşı" dedi.

'Rus-Türk ilişkilerinin, yüzyıllarca devam eden tarihi gelenekler, bölgesel komşuluk, oldukça ilerleyen ticari ve ekonomik ilişkiler, büyük çaplı ortak projeler ve tüm bunların yanında, her sene artarak devam eden halkların birbirine karşı olan ilgisi gibi çok ciddi temellere dayandığını' belirten Ivanovskiy, "İkili ilişkilerde şu ana kadar ulaşılan tartışma götürmeyen başarılarla beraber, ilişkileri daha da genişletmek için oldukça önemli bir potansiyel bulunuyor. Benim gibi diplomatların, esas görevi; Rusya ve Türkiye halklarının refahı için iki ülke arasındaki ilişkileri geliştirmek. İnanın bana, Moskova da ve eminim ki Ankara da bu yaklaşımı paylaşıyordur" diye konuştu.

Kaynak: İHA