Kozan Yaş Sebze ve Meyve Hali Resmi Statüye Kavuştu

Kozan'da yaklaşık 30 yıldır ruhsatsız olarak hizmet verdiği belirtilen Yaş Sebze ve Meyve Hali'nin resmi statüye kavuşturulduğu bildirildi.

Kozan Yaş Sebze ve Meyveciler Odası Başkanı Süleyman Delibaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilçede yaklaşık 30 yıldır hal bulunmasına ve narenciye üretiminde marka olmasına rağmen, halin resmi olmayışının üretici, komisyoncu ve belediyenin yıllarca sorun yaşamasına ve zarara uğramasına sebep olduğunu belirtti.

Kozan Halİ'nin resmileşmesiyle, geçmişte yaşanan sorunların ortadan kalkacağını ve kayıt dışılığın önüne geçileceğini ifade eden Delibaş şunları söyledi:

''İilçenin sadece narenciye ürünlerindeki yıllık rekoltesi yaklaşık 300 bin ton. ilçemizi markalaştıran ve en önemli geçim kaynağı arasında yer alan bu ve benzer ürünlerimizi ilçe dışına gönderdiğimizde, esnafımız faturasını kesmiş ve vergisini ödemiş olmasına rağmen, Kozan Hali'nin resmi haller arasında yer almayışı sebebiyle pazarlama ve nakliyede sorunlarla karşılaşıyor, çeşitli cezalar ödemek zorunda kalıyordu. Yıllardır süren bu sorunumuzun çöüzlmesi için yardım istediğimiz bölge milletvekillerimiz ve belediyemizin destekleri ile Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, yardımcıları ve genel müdürleri ile görüştük. Eksiklerimizi giderdik ve en sonunda ruhsatımıza kavuştuk. Bundan böyle, Antalya'dan alınan bir ürün Kozan haline girdiğinde veya Kozan'dan başka bir ilin haline ürün gönderildiğinde sisteme karşılıklı olarak kaydı girilebilecek. Halimiz resmileştiği için belediyeler rüsum paylarını tam olarak alabilecek. Yöremiz ürünleri artık daha rahat bir şekilde pazarlanabilecek. Bu 30 yıldır süren sorunun ortadan kaldırılmasının ilçe ekonomisine olumlu yansımaları olacak. Emeği geçenlere hal esnafı adına teşekkür ediyorum.''

Kozan Belediyesinden yapılan yazılı açıklamada ise, Kozan Yaş Sebze ve Meyva Hali'nin ruhsatlandırılması çalışması kapsamında hal kopleksine belediyece kantar tetesileri yapıldığı bildirildi.

Muhabir: Volkan Varan

Yayıncı: Zuhal Uzundere Kocalar
Kaynak: AA