'Her Yıl Dünyada 120 Milyon İş Kazası Oluyor'

Çorum Şehit Öğretmen Fatih Tekin Mesleki Eğitim Merkezi Müdürü Doğan Uyar, Uluslararası Çalışma Örgütü verilerine göre, her yıl dünyada 120 milyon iş kazası olduğunu söyledi.

Doğan Uyar, özel bir firmanın işçilerine 'İş Sağlığı ve Güvenliği' semineri verdi.

Uyar, iş sağlığı ve güvenliğinin ülkede ve dünyada her geçen gün daha da önem kazandığını söyledi.

Uluslararası Çalışma Örgütü verilerine göre, her yıl 120 milyon iş kazası olduğunu belirten Doğan Uyar, bu kazaların 210 bininin ölümle sonuçlandığını kaydetti.

Hergün 500'den fazla vatandaşın iş kazalarından dolayı evlerine dönemediklerine vurgu yapan Uyar, şunları ifade etti:''Elbette bahsettiğimiz mevzu insandır. Belki de varlıklar içerisinde sadece kendinden müteşekkil olmayan tek varlık insandır, başına herhangi bir şey gelmesinde, üzüntüsü ya da zararı sadece kendisine olmuyor, kendisiyle beraber bir taraftan annesine, babasına, eşine, çocuğuna, akrabalarına diğer yandan iş yerindeki amirine, işverene kadar herkeste, hem hissi, hem hukuki, hem idari yönden sıkıntı meydana getirmektedir. Bir yönüyle de iş kaybı, maddi kayıplar farklı bir boyutu oluşturmaktadır. Bu kadar komplike olan bir olayın, bütün taraflarca mutlaka ciddiye alınması gerekir. Bütün taraflarca diyorum, çünkü bu önlemlerin alınmasında üç taraf vardır. Bunlar devlet, mevzuat yapma, teşkilatlanma, denetim ve uygulama yanını oluşturmaktadır. İşveren, iş sağlığı ve güvenliği konularında her türlü önlemi almak durumundan sorumludur. Üçüncü yanını oluşturan işçiler ise alınan önlemlere uymakla yükümlüdür. ' '