Böbrek Hastaları ve Yakınlarına Organ Nakli Paneli

Giresun Özel Filiz Diyaliz Merkezi Organ Bağışı Haftası kapsamında böbrek hastası ve yakınlarını organ bağışı konusunda panel düzenleyerek bilgilendirildi.

Böbrek Hastaları ve Yakınlarına Organ Nakli Paneli
Diyaliz hasta ve yakınlarının yoğun ilgi gösterdiği panele konuşmacı olarak katılan Giresun Organ Nakli Koordinasyon Kurulu Başkanı Dr. Ahmet Çakıroğlu, organ naklinin günümüzde geldiği nokta hakkında katılımcılara bilgiler verdi. Organ naklinin yanlış bilinen bir konu olduğunu belirten Dr. Ahmet Çakıroğlu “Organ nakli çalışmayan bir organın yenisiyle değiştirilmesidir. Organ bağışı ise bir kişinin vefatından sonra yakınlarının izniyle başkasına hayat vermesidir. Ölmeden önce organların verilmesi diye bir şey yoktur. Beyin ölümü gerçekleşen bir kişinin organları bağışlanabilir. Beyin ölümü gerçekleşmiş bir kişinin kalbi çarpabilir. Ancak kalbin çarpması hayat değildir. Hayatın kaynağı kalp değil, nefestir. Beyin ölümünün gerçekleşmesinin ardından organ bağışlanırsa bir başkası hayat bulur. Ancak ölmeden önce organların alınması mümkün değildir“ dedi

Dr.Çakıroğlu, böbrek hastaları içinse durumun daha farklı olduğunu belirterek şartların uygun olması halinde hayatta bulunan bir kişinin böbreklerinden birini bağışlamasının mümkün olduğunu da hatırlattı .
Kaynak: İHA