Torbalı Belediye Meclisi'nde Zam Tartışması

Torbalı Belediye Meclisi'nin ekim ayı toplantısı yapıldı.

Torbalı Belediye Meclisi'nde Zam Tartışması
Meclis Toplantı Salonu'nda gerçekleşen toplantıda 2013 yılı bütçe tarife ücretleri görüşülürken, yapılacak zamlar tartışmaya neden oldu. Bütçe, AK Parti grubunun red oyuna karşın kabul edildi. AK Parti Grup Sözcüsü Nurettin Albaş, özellikle bazı kalemlerde çok yüksek zamların yapıldığını öne sürerek, “Özellikle müteahhitlerin harç paralarına yüzde 100 zam yapılması düşündürücü. Bu zamlar çok dengesiz olmuştur. Tekrar gözden geçirilmesi gerekiyor” dedi.

Meclis toplantısında en büyük zammın müteahhitlere yönelik yapılması AK Parti grubunun tepkisine neden oldu. Grup Sözcüsü Albaş, şöyle konuştu: “Oy çokluğuyla kabul edilen bütçe tarife teklif cetvelinde 2013 yılına baktığımızda, özellik bazı kalemlere çok fazla zam yapıldığını gördük. Yüzde 100, hatta yüzde 300’e varan zamlar görülmektedir. Örnek olarak, imar harçları ve müteahhitlik kayıt harcı 2012 yılında 500 TL iken 2013 yılında bin TL’ye; müteahhitlik kayıt yenileme harcı, bin TL iken bin 500 TL’ye; iş bitirme belgesi, 500 TL’den bin 500 TL’ye çıkmıştır. Sanayi hizmetlerinde verilecek raporlar yüzde 300 arttırılarak 300 TL'den bin TL’ye; numarataj harcı ise 850 TL’den bin TL’ye çıkarılmıştır. Torbalı’nın yeni mahallesi olan Çapak ve Özbey’de imar durum harçları 300 TL’den 400 TL’ye çıkarılmıştır. 2012 ile 2013 yılı kıyaslandığında bu zamlar çok dengesiz olmuştur. Bu zamların tekrar gözden geçirilmesini teklif ediyoruz. Bu şekliyle, AK Parti grubu olarak 2013 yılı bütçe tarife cetveline de ‘hayır’ diyoruz.” ‘TORBALI’DA İŞ YAPIP PARA KAZANIYORLAR, BUNUN BEDELİ OLMAYACAK MI?’ Belediye Başkanı İsmail Uygur ise, ayağı yere basan bir bütçe gerçekleştirdiklerini anlatarak, “Bugüne kadar 3 bütçe yaptık. Hepsinin de gerçekleşme oranı yüzde 90’ın üzerinde. Bütçede öngörülen rakamlar belediye personeli ve bizim titiz çalışmalarımız sonucu ortaya çıkmıştır” dedi.

Müteahhitlerin harç paralarına yapılan zamlara gelen eleştirileri kabul etmediğini ifade eden Uygur, “Müteahhitler disiplinli bir şekilde çalışıyor. Bizde belediye olarak onların yaptıkları inşaatlara alt ve üst yapı oalrak destek veriyoruz ve eksiksiz götürüyoruz. Bunun karşılığı olmayacak mı?” dedi.

Müteaahitlerin yaptıkları işten para kazandığını söyleyen İsmail Uygur, “Örneğin, Ayrancılar’da 40’ın üzerinde müteahhit var ve bunların hiçbiri oralı değil. Dışarıdan Torbalı’ya gelecek, para kazanacak. Bunun bedeli olmayacak mı? Bu nedenle harç paralarını arttırdık. Torbalı’da iş yapıp para kazanan kişiler, ellerini de cebine atacak. Daha önceki yıllarda uygulanan rakamlar çok basitti” diye konuştu.

Kaynak: İHA