Metzamor Nükleer Santrali'nin Kapatılması İçin İmza Kampanyası

Türkiye Azerbaycan Derneği Iğdır Şubesi, Ermenistan'daki Metzamor Nükleer Santrali'nin kapatılması için imza kampanyası başlattı.

Derneğin Iğdır Şubesi Başkanı Serdar Ünsal, Zübeyde Hanım Bulvarı'nda başlattıkları imza kampanyasına herkesin destek vermesi gerektiğini söyledi.

Santralin kapatılma sürecinin ABD tarafından 10 yıl daha uzatıldığını anımsatan Ünsal, şöyle konuştu:

''ABD yetkilileri, Ermeni diasporasının etkisinde kalarak aldığı bu kararı kınıyoruz. Bütün dünyayı alınan bu karara tepki koymaya çağırıyoruz. Dernek olarak başlattığımız imza kampanyasına halkımızın destek vermesini istiyoruz. Iğdır Devlet Hastanesi'nin 2000 yılından beri tutmaya başladığı resmi istatistik bilgilere göre kentte her yıl bin civarında kişiye kanser teşhisi koyuluyor. 300'e yakın kişide kanserden hayatını kaybediyor. 180 bin nüfuslu Iğdır'da bir yılda kanser sebebiyle ölen kişi sayısı 300 civarında, il dışında tedavi gören ve orada ölen kanser vakası sayısı da en az 300 olarak tahmin edilmekte.''

Ünsal, görülen kanser vakalarının sebebinin Metzamor Nükleer Santrali'nden kaynaklanmadığını savunanların, akıllarda oluşan sorulara cevap vermesi gerektiğini ifade etti.

Ünsal, şunları kaydetti:

''Neden kanser vakası bu kadar fazla- Yaşanan gelişmelerden halkımızın bilgilendirilmesi gerekmektedir. Siyasilerin, sivil toplum kuruluşlarının, esnafın, tüccarın herkesin bu işe eğilmesi, kulak kabartması ve hesap sorması gerekiyor. Bugüne kadar 150 kez arızalanan Metzamor, havayı ve suyu tehdit ediyor. Bir sızıntıda başta Iğdır olmak üzere Kars, Ardahan, Ağrı ve Erzurum illeri etkilenecek. Aynı zamanda fay hattı üzerinde bulunan nükleer santral, olası bir depremde büyük bir felaketi de beraberinde getirecektir.''

Muhabir: Iğdır / Selami Küçükoğlu

Yayıncı: Emine Konuk
Kaynak: AA