Gebe Hayvan Kesimi, Ekonomiye Darbe Vuruyor

Doğu Anadolu Besiciler Birliği (DATÜB) Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Ilıcalı, Kurban Bayramı'nda gebe hayvan kesiminin ülke ekonomisine darbe vurduğunu söyledi.

Büyükbaş dişi hayvan kesiminin ülke hayvancılığını ve ekonomisini olumsuz etkilediği, ülke genelinde yaklaşık 250 bin dişi büyükbaş gebe hayvanın Kurban Bayramı'nda kesildiği iddia edildi. DATÜB Başkanı Nazmi Ilıcalı, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, Kurban Bayramı'nda gebe hayvan kesiminden uzak durulmasını istedi.

Gebe kurbanlık kesiminin önüne geçilebilmesi için belediyelerin veya gıda tarım ve hayvancılık müdürlüğü ekiplerinin hayvan pazarlarına röntgen cihazları yerleştirmesini tavsiye eden Ilıcalı, "Her yıl ortalama 700 bin lira ekonomik kayba uğuruyoruz. Bunun nedeni ise dişi gebe danaların kesilmesi. Bir ülke için 250 bin dana azımsanmayacak bir rakam. Üzülerek belirtmek gerekiyor ki her Kurban Bayramı'nda yaklaşık 250 bin danayı duyarsızlık, eğitimsizlik gibi nedenlerle doğmadan öldürüyoruz. Gebe büyükbaş hayvanların kurbanlık olarak kesilmesinin önüne geçilmesi için ciddi yaptırımların uygulanması gerekiyor." açıklamasında bulundu .