Tonya’da Kurulacak Çimento Fabrikası İçin ÇED Toplantısı Yapıldı

Trabzon’un Tonya ilçesinde kurulması planlanan çimento fabrikası için Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) toplantısı yapıldı.

Tonya’da Kurulacak Çimento Fabrikası İçin ÇED Toplantısı Yapıldı
EMBA Trabzon Çimento Sanayi AŞ yetkilileri, Tonya Belediyesi Ali Koç Kültürevi’nde yapılan toplantıda çevre halkına bilgi verdi.

MGS Mühendislik'ten Mehmet Yalçın, "Çimento fabrikasının kurulması ile yılda 1 milyon 200 bin ton klinker üretilecek olup, klinkerin alçıtaşı ve puzolanik malzemeler ile karıştırılarak öğütülmesi sonrası yıllık 1 milyon 500 bin ton çimento üretimi gerçekleştirilecektir. Planlanan çimento fabrikası kapsamında, klinker ve çimento üretiminde kullanılmak üzere 3 adet kireçtaşı, 3 adet kil, 2 adet tras, 8 adet marn (killi kireçtaşı) malzeme ocağı olmak üzere toplam 16 adet malzeme ocağı işletilecektir. Projenin inşaat aşamasında toplam bin 200 kişinin çalıştırılması planlanmaktadır. Söz konusu projenin insan sağlığı ve çevre açısından olumsuz etkilerinin ortadan kaldırılması amacıyla ilgili tüm yönetmelik hükümlerine uyularak gerekli tedbirler alındığı takdirde, faaliyetten kaynaklanacak herhangi bir risk ve tehlike oluşmayacaktır.” dedi.

“İNŞAAT AŞAMASINDA BİN 200 İŞÇİ ÇALIŞACAK”
Daha sonra yatırımcı firma adına konuşan Mete Bülgün, şunları söyledi: “Çimento fabrikası kurulması fikri Çevre ve Şehircilik Bakanımız Sayın Erdoğan Bayraktar’a aittir. Bir buçuk milyon ton kapasiteli bir fabrika kurulacak. Hammadde bu bölgede. Fabrikaya bağlantılı olarak Vakfıkebir’de de bir liman yapılacak. Fabrikanın inşaat aşamasında bin 200 işçi çalışacak, üretime geçtikten sonra 770 kişi çalışacak. Eğer ÇED raporuna uygun üretim yapmıyorsanız, çevreyi kirletiyorsanız veya farklı bir üretim teknolojisi kullanıyorsanız zaten devlet buna müsaade etmiyor.”

Salonda bulunan yöre sakinlerinde bir grup, Bülgün’ün konuşması sırasında alkışlı protestolarla salonu terk etti. Salonda kalan vatandaşlarla şirket yetkilileri arasında soru-cevap yoluyla bilgilendirmeye devam edildi.

“HER ŞEYE KARŞI OLMAK DOĞRU BİR ŞEY DEĞİLDİR”
Toplantı sonunda söz alan Tonya Belediye Başkanı Ahmet Kurt, “Elbette herkesin bir tepkisi olacak. Yörede yaşayanın tepkisini anlayışla karşılıyorum. Tonya’dan yukarıda kurulacak olan HES’e ben de karşıyım, Kadıralak’ta asla kurdurmam. Tonya Süt’ün kongresi olur aynı insanlar, yüksek okul konusu olur aynı insanlar, fabrika yatırımı olur aynı insanlar, baraj yatırımı olur aynı insanlar, Temel heykeli olur aynı insanlar, o zaman ne yapacağız onu söyleyin de onu yapalım. Her şeye karşı olmak doğru bir şey değildir. Hala annesinin sağdığı sütten aldığı harçlıkla kahvede oturanlar var. Dükkanının kapatıp ayak uzatanlar gelip burada bize akıl verecekse, biz de onların aklına göre Tonya’yı yöneteceksek bize de yazıklar olsun. Madem çimento fabrikasını istemiyorsunuz ne fabrikası istediğinizi söyleyin, biz de onu yaptırmaya çalışalım.” dedi.

ÇED toplantısına Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan Gülşen Gedik, İl Çevre Şehircilik Müdürlüğü'nden Bülent Sağır, Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü’nden Muhammet Keskin, Karayolları 10. Bölge Müdürlüğü’nden Olgun Sarı, Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü’nden Mustafa Bebek katıldı .