Budak, Antalya Ticaretinin Sorunlarını Ankara’ya Taşıdı

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Çetin Osman Budak, Başkan Yardımcısı Güray Parlak, Sayman Üye Levent Yiğiter ve Yönetim Kurulu Üyesi Cihangir Mızrab Deniz, Ankara’da Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Bakan Yardımcısı Fatih Metin ve Bakanlık Müsteşarı Ziya Altunyaldız’ı ziyaret etti.

Budak, Antalya Ticaretinin Sorunlarını Ankara’ya Taşıdı
ATSO Heyeti’nin Ankara’daki ilk durağı Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı oldu. Bakan Yazıcı’yı makamında ziyaret eden ATSO Başkanı Budak ve Yönetim Kurulu Üyeleri, Antalya ticaretinin sorunları ve çözüm önerilerini içeren kapsamlı bir dosya sundu. Antalya ekonomisi hakkında bilgiler veren Budak, öncelikle kent esnafını yakından ilgilendiren Büyük Mağazalar Kanunu’nun bir türlü çıkarılamamasının neden olduğu sıkıntılara değinerek kent merkezinde açılan AVM’lerin küçük esnafı ve küçük-orta ölçek imalatçıları derinden etkilediğini belirtti.

Antalya’nın sektörel sorunlarının yanı sıra yeni çek kanunundaki düzenlemeden kaynaklanan sıkıntılara da değinen Budak, “Yeni çek kanunu ile karşılıksız çek verene uygulanan yaptırım caydırıcılığını yitirmiş, bu da çekin güvenilir bir ödeme aracı olma vasfını yitirmesine neden olmuştur. Bugün birçok şirket elindeki çeklerin karşılığını tahsil edemediği için batma tehlikesi ile yüz yüzedir. Esnaf, çekini aldığı kişinin risk durumunu görebilmelidir. Esnafın, çalıştığı kişinin risk durumunu görebileceği, hâlihazırda bankalar tarafından kullanılan sistemden faydalanmasını sağlayacak bir uygulamanın hızla hayata geçirilmesi gerekiyor” dedi.

İHRACAT’TAKİ SIKINTILAR
Budak ayrıca, yaş sebze meyve ihracatında yaşanan sıkıntılara da dikkat çekti. Özellikle Avrupa’ya ve Rusya’ya karayoluyla yapılan ihracatta zaman zaman aksamalar yaşandığını anlatan Budak, ürünlerinin sınır kapılarından çıktıktan sonra birkaç kez ürün analizine tabi tutulmasının ve analiz sürecinin de uzun sürmesinin ihracatta büyük aksamalara yol açtığını bildirdi. Budak, “Avrupa Birliğine karayolu ile yaptığınız ihracatta ürünlerinizi sınır komşumuz Bulgaristan’da analizlere tabi tutturmak zorundasınız. Bunun için ürününüzü ana yoldan 170 kilometre içerideki laboratuara götürmeniz gerekiyor. Analiz süreci 2 hatta 3 gün sürebiliyor. Bu süreçte bekleme süresinin uzunluğunun yarattığı sorunun yanı sıra, ürünlerinizin bozulma riskini de üstlenmeniz gerekiyor. Bu uzun ve zorlu süreç sadece Antalyalı üreticileri değil, tüm Türkiye çapında yaş sebze meyve ihracatı yapanları olumsuz etkiliyor” diye konuştu.

Budak, tarım işletmelerinde kullanılan elektriğin ticari tarifeden ücretlendirilmesinin maliyetleri arttığını da belirtti.

Tarım işletmelerinin de sanayi tarifesinden yararlandırılmasının üreticilerin girdi maliyetlerini düşürerek sektöre önemli bir destek sağlayacağını sözlerine ekledi.Budak, Bakan Yazıcı’yı ATSO’nun kasım ayında gerçekleştirilmesi planlanan Geleneksel Ödül Töreni’ne de davet etti.

BAKAN TALİMAT VERDİ
Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı ise ziyaretin kendisini çok memnun ettiğini söyledi.

ATSO’nun hazırladığı kapsamlı dosyayı inceleyeceğini belirten Bakan Yazıcı, özellikle Hal Kanunu konusunda esnafı bilgilendirmek için eğitim çalışmalarının sürdüğünü anlattı. İhracatta yaşanan sıkıntılar konusunda danışmanlarına çalışma yapılması talimatını veren Bakan Yazıcı, özellikle TOBB’un desteğiyle sınır kapılarında yapılan düzenlemelerle ihracatta büyük bir gelişme sağlandığını, ancak ihracatçılarının ürünlerinin Türkiye’den çıkınca yaşadıkları sıkıntıları gidermek için de ayrıca inceleme başlatacağını bildirdi.

Bakan Yazıcı, programının uygun olması halinde Türkiye’nin en önemli odalarından biri olan ATSO’nun Geleneksel Ödül Töreni’ne katılmaktan ve Antalya iş dünyası ile bir araya gelmekten büyük mutluluk duyacağını söyledi.

ATSO Başkanı Budak ayrıca Bakan Yazıcı’ya ATSO’nun 130 yıllık tarihini ve Antalya ekonomisinin gelişimini anlatan ‘Geçmişten Günümüze Antalya’ kitabı hediye etti.

BAKAN YARDIMCISI VE MÜSTEŞAR
ATSO heyeti daha sonra, Gümrük ve Ticaret Bakan Yardımcısı Fatih Metin ve Bakanlık Müsteşarı Ziya Altunyaldız’ı makamlarında ziyaret etti. Bakan Yardımcısı ve Müsteşar’a Antalya dosyası sunan ATSO Başkanı Budak, Antalya’da özellikle ticaret, tarım ve ihracatla ilgili sıkıntıları ve çözüm önerilerini anlattı. Bakan Yardımcısı ve Müsteşar, Antalya’nın sorunlarının takipçisi olacaklarını ifade ettiler.

VALİ YÜKSEL’DEN ATSO’YA ÖVGÜ
ATSO heyeti başkentte son olarak daha önce Antalya’da görev yapan Ankara Valisi Alaaddin Yüksel’i makamında ziyaret etti. Antalya ekonomisi hakkında bilgi alan ve Ankara’daki çalışmaları hakkında bilgi veren Vali Yüksel, ATSO’nun sadece Antalya’nın değil, Türkiye’nin en güçlü odalarından biri olduğunu vurguladı. Yüksel, “ATSO, Antalya’da birliktelikle iş yapma kültürünün oluşmasında öncü rol üstlenen bir kurum. Başta EXPO olmak üzere birçok projenin Antalya’ya kazandırılmasında ATSO’nun bilgisi ve emeği var. Antalya’nın size ihtiyacı, sizin Antalya’ya aşkınız var. Başarılı çalışmalarınızı yakından takip ediyorum” dedi.

ATSO heyeti, Ankara’daki temasları kapsamında Hacı Bayram Veli Cami ve Türbesi çevresinde restorasyon çalışmaları devam eden Ankara Evleri bölgesinde de incelemelerde bulundu .
Kaynak: İHA