Asırlık Gelenek, Köy Halkını Arife Günü Cami Avlusunda Buluşturuyor

Ankara’nın Polatlı ilçesine bağlı Karacaahmet köyünde yaşayan vatandaşlar arife günü akşam yemeğinde cami avlusunda bir araya geliyor.

Asırlardır süre gelen gelenek, köy halkının ikindi namazında camide toplanması ile başlıyor. Namazı kılan köy halkı daha sonra, 14. yüzyılda yaşayan ve ismini buradan alan Karacahmet’in mezarının yer aldığı türbeyi ve köy mezarlığını ziyaret ediyor. Burada dualar edilerek Kur’an-ı Kerim okunuyor. Akşam namazı öncesinde, evlerde hazırlanan yemekler, köyün gençleri tarafından cami avlusuna getiriliyor. Burada toplanan yemekler köyün gençleri tarafından sofralara dağıtılıyor. Asırlık geleneğinin amacı ise, küskünlüklerin giderilmesi, köyde birlik ve beraberliğin pekiştirilmesi. Köy Muhtarı Şinasi Köksal, yüzyıllardır atalarından gördükleri, türbe ve kabir ziyaretleri her yıl arife gününde yaptıklarını söyledi.

Köksal, arife günleri akşam yemeğini de cami avlusunda birlikte yediklerini belirtti.

Karacaahmetli Demirşah Öztürk ise, arife günü buluşmalarını Orta Asya'dan bu günlere taşıdıkları bir gelenek olduğunu söyledi.

Öztürk, “Kabir ziyareti ve Karacahmet’in türbesini ziyaret ederiz. Akşam ezanı okununca da büyüklerimizle beraber birlikte yemek yeriz. Kimin yemeğinin yediğinizi siz bilmezsiniz. Mesela küs komşunuzun yemeğini yeme şansınız vardır burada. Birlik ve beraberliğimizin sağlanması için atalarımızdan aldığımızı bu geleneği bizden sonraki nesillere aktararak devam edip gidiyoruz.” dedi.