Paleontologlar Geçmişe İşık Tutuyor

Konak Belediyesi, DEÜ Rektörlüğü ve Jeoloji Mühendisleri Odası’nın katkılarıyla düzenlenen ve üç gün sürecek olan 13. Paleontoloji-Stratigrafi Çalıştayı Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörlüğü Sürekli Eğitim Merkezi DESEM’de gerçekleştirildi.

Paleontologlar Geçmişe İşık Tutuyor
Çalıştaya yurtiçi ve yurtdışından çok sayıda öğretim üyesi, akademisyen, öğrenci ve meslek çalışanları katıldı.

Fosillerle ve doğa tarihi müzeciliği ile ilgili bildirilerin sunulduğu çalıştayın açılışına katılan Konak Belediye Başkanı Dr. Hakan Tartan, kentlerin gelişmesinde kültür, sanat ve bilimin büyük katkı sağladığını, Türkiye’nin yaşadığı sıkıntıların da temelinde bu eksikliklerin yattığını söyledi.

Görev süresince bir yerel yöneticinin yapması gereken rutin işlerin dışında kültür, sanat ve bilimsel etkinliklere de yatırım yapmayı temel görev bildiğini ifade den Başkan Tartan, “Kentlerin, insanların ve toplumun huzuru, mutluluğu; sanatın, kültürün ve bilimin bir parça daha ışığının fazlan yanmasında yatıyor. Kentin gelişimin yapı taşları bu etkinlikler. O nedenle bu etkinliklere önem veriyorum. Bu etkinlikte sadece kentin gelişimine değil, aynı zamanda gelecek kuşakların da kazanımlar sağlamasına önderlik edecek” dedi.

"Butik müzelerimiz kentin kırmızı ışıkları" diyen Başkan Tartan, şöyle konuştu: "Turistler bir kentte öncelikle kültür, sanat etkinliği ile sağlık tesisi ve müze var mı diye bakıyorlar. Ben göreve geldiğimden bu yana İzmir’e üç butik müze kazandırdım. Yakında da Kadın Müzesi, Doğa Tarihi Müzesi, Kent Kültürü Müzesi, Radyo ve Demokrasi Müzesi’nin hizmete girecek. İzmir’in kırmızı ışıkları yandığında Konak Belediyesi’nin de kente kazandırdığı müzeler bu ışıkların yanında parıldıyor. Her zaman sevgiyle, saygıyla andığım Atatürk, ‘Geleceği görebilmek için geçmişi bilebilmek, bir başka deyişle; yarınları sadece bugünün değil, geçmişin üzerine de inşa etmek gerekir ki, bu da tarihi yaşatan ve unutturmayan müzelerle sağlanabilir’ demiş. Bu sözleri 1923’ten Sonra Cumhuriyet’in temelinin atıldığı, sancılı dönemlerde söylemiş. Müzeleri, toplumun geleceğine bir ışık olarak sunmuş. Yüz yıl öncesinden yüz yıl Sonrasına en güzel çağdaş mesaj. Çağdaşlık böyle oluyor. O nedenle Time Dergisi’ne dünyanın en sevilen lideri olarak kapak oluyor. İzmir’de Atatürk Müzesi yoktu ve milletvekilliğim döneminde Atatürk Müzesi’ni bu kente ben kazandırdım. Bununla da onur duyuyorum.” Çalıştayın Düzenleme Komite Başkanı DEÜ Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sacit Özer, katkı sağlayan kurum ve kişilere teşekkür ederek, “Konu müzecilik olunca gözleri parlayan ve bize hiç düşünmeden katkı koyan Konak Belediye Başkanımız Dr. Hakan Tartan’a içtenlikle teşekkür ediyorum. Dinamik, bilime saygılı insanlara bu ülkenin ihtiyacı olduğu kanısındayım” dedi.

14 Ekim’de Son bulacak olan çalıştayda EÜ Tabiat Tarihi Müzesi gezilecek ve Karaburun Yarımadası’nda jeolojik tetkikler yapılacak .
Kaynak: İHA