Anadolu Tarihine Hacılar Mührü Damgasını Vuracak

Burdur’un Hacılar köyündeki Büyük Höyük kazısında bulunan damga mühürlerin insanlık tarihi açısından önemli buluntulardan biri olduğu belirtildi.

Anadolu Tarihine Hacılar Mührü Damgasını Vuracak
 

Kültür ve Turizm Bakanlığı adına İstanbul Üniversitesi ile birlikte Hacılar Büyük Höyük`te yapılan kazılar hakkında Burdur İl Kültür ve Turizm Müdürü Mehmet Tanır bilgi verdi . Milattan Önce ( MÖ ) 3000 yılında yapılan mühürler , Hacılar Büyük Höyük’te yapılan kazılarda İlk Tunç Çağı yerleşmelerinde çıktı . Mühürlerin üzerinde yer alan şekillerin MÖ 3000 yılına ait olduğu belirtildi . Bölgede yaşamış toplumlar tarafından kullanılan mühürlerin , yazı öncesi bir iletişim diline ait işaretler olduğu aktarıldı .

Kazıda bulunan mühürlerin insanlık tarihini aydınlatacağını söyleyen Kültür ve Turizm Müdürü Mehmet Tanır , “Hacılar Büyük Höyük kazıları , gelecekte tüm bölge için çok önemli konulara ışık tutacağını düşündürmektedir . Şu ana kadar bulunan en eski mühürler ortaya çıkartıldı . Kazılarımız bu yıl da devam edecek . ’’ şeklinde konuştu . Yazının Anadolu’ya MÖ 2000 yılının ilk çeyreğinde Mezopotamya’dan geldiğini bildiren Turizm Müdürü Tanır , “Bu mühür , Sümerliler yazıyı bulurken Batı Anadolu’dakilerin de boş durmadıklarını , kendilerine göre iletişim dili , ticaret kuralları geliştirdiklerini ortaya koymaktadır . Mülkiyeti temsil eden bu mühür bölgedeki yerleşim yerleri arasında sosyal ve ticari ilişkilerde bir iletişim dilinin kullanılmış olabileceği düşüncesini güçlendirmektedir . Batı Anadolu’nun ve ilimizin en eski tarihi yerleşim merkezi olan Hacılar`da ele geçen bu mühürün bilim dünyasında heyecan uyandıracağını düşünüyoruz . ” ifadelerini kullandı .

Kazıda bulunan mühürler Burdur İl Müzesi`nde sergileniyor . Burdur Valisi Süleyman Tapsız , Burdur Milletvekili Bayram Özçelik ve İl Kültür ve Turizm Müdürü Mehmet Tanır , Hacılar Büyük Höyük kazılarını yakından takip ediyor .