Çelik: ''türkiye'de Sendikalı İşçi Sayısı 880 Bin''ankara

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, işkolu istatistiklerinin yayımlanması için pazartesinin son gün olduğunu ve sürenin uzatılmayacağını belirterek, ``Belli çevreler tarafından sanki işkolu barajı kalkınca sendikalar her yerde örgütlenecekmiş gibi bir yaklaşım var.

  Bu doğru değil . Konunun uzağında , yakınında olmayan iş dünyası da `ne oluyor , bir şey mi oluyor` gibi bir durum ortaya koyuyor . Ben bunları anlamakta zorlanıyorum`` dedi .

Çelik , Kosova Cumhuriyeti Kamu Yönetimi Bakanı Mahir Yağcılar ile makamında görüştü . Dost ve kardeş ülke Kosova Cumhuriyeti`nin Kamu Yönetimi Bakanı Yağcılar`ı ağırlamaktan büyük memnuniyet duyduğunu belirterek , kendisinin Devlet Bakanlığı döneminde de Yağcılar ile iyi ilişkileri olduğunu ve ilişkileri daha da güçlendirecek temaslarının devam edeceğini söyledi .

Yağcılar da Kosova`nın gelişmesi ve kalkınmasında Türkiye Cumhuriyeti`nin büyük katkısı olduğunu ifade etti .

-Memurlara toplu sözleşme hakkı veren yasa tasarısı-Görüşmenin ardından gazetecelerin 4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları Kanun Tasarısı`na ilişkin sorularını yanıtlayan Çelik , yasanın Anayasa`ya uyum yasası olduğunu hatırlattı . Ağustos ayında yaptıkları toplantıda memur zamlarının toplu sözleşme çerçevesinde olacağını karara bağladıklarını dile getiren Çelik , tasarının geçen hafta TBMM`ye sevk edildiğini anlattı .

Dün , Plan ve Bütçe Komisyonu`nda yapılan görüşmede muhalefet partilerinin de değerlendirmelerinin olduğunu belirten Çelik , yaklaşık 2 , 5 milyon memuru ilgilendiren yasanın alt komisyon tarafından iyi irdelenmesi gerektiğini yönünde kanaat oluştuğunu , Bakanlık olarak buna sıcak baktıklarını ve yasanın alt komisyona gönderildiğini ifade etti .

Tasarının , önümüzdeki hafta içinde alt komisyondan geçeceğini tahmin ettiğini belirten Çelik , tasarının tali komisyon olan Aile , Sağlık ve Sosyal İşler Komisyonu`nda da görüşüleceğine dikkati çekti .

Çelik , tasarı komisyonda görüşülürken memur sendikaları konfederasyonlarının TBMM önünde eylem yaptığının hatırlatılması üzerine sendikaların , ``hizmet kolunda da toplu sözleşme yapılması`` yönünde talepleri olduğunu söyledi . Bakanlık bünyesinde görüşmeler yapılırken , toplu sözleşmenin çerçevesini tahrip etmeyecek bir hizmet kolu sözleşmesi yapılabileceği yönünde konfederasyonların görüşleri olduğunu anlatan Çelik , bu konuyu Bakanlar Kurulu`na taşıyacaklarını sendika temsilsicilerine ifade ettiğini belirtti . Çelik , şöyle devam etti : ``Hizmet kolunda sözleşmenin , genel sözleşmeyi bozmayacak şekilde olmasında da mahsur görmediğimizi ifade ettik . Bakanlar Kurulu`nda ve bakanlıklar arasında yapılan değerlendirmelerde hizmet kolu sözleşmesi değil de hizmet kolunu temsil eden konfederasyonların sendika temsilcilerinin toplu sözleşme görüşmelerine katılmaları , bu görüşmelerde hizmet koluna ilişkin taleplerini bildirmeleri ve bunların konfederasyonlarla yapılacak nihai görüşmede dikkate alınması şekline dönüştürüldü . Dün , bize bu alanda bir sıkıntıyı ifade ettiler . Alt komisyon , bunları değerlendirecektir .

Bir aylık bir toplu sözleşme süresi var . Bunun ilk haftası , hizmet kollarıyla değerlendirmenin yapılması , Bakanlar Kurulu`ndan giden şekil bu . 1 hafta hizmet kollarının taleplerinin masaya yatırılması , enine boyuna konuşulması . . . Bu taleplerin nihai bağıtlama dediğimiz konfederasyonlarla yapacağımız toplu sözleşme görüşmelerine zemin teşkil etmesi şeklinde bir düzenleme . Bunun gerekçesi de şu : Kamu yönetiminde ücret farklılaşması olmasının getireceği sıkıntılara ve sorunlara dayanarak Bakanlar Kurulu böyle bir değerlendirme yaptı . Biz eşit unvana eşit ücret düzenlemesi yaparken , toplu sözleşmelerle ücretlerin farklılaşması endişesinden dolayı konfederasyonlarla toplu bir görüşmenin yapılması şeklinde bir anlayış TBMM`ye sevk edilmiş bulunuyor . Alt komisyonda görüşülecek , konfederasyonlar burada görüşlerini ifade edecekler . Dolayısıyla kamu olarak da bizler , bunların getiri götürüsünden ziyade kamu yönetiminde bir bütünlük arz etmemesinin getirdiği sıkıntıları yine masaya yatıracağız . İnanıyorum ki alt komisyondan sağlıklı bir uzlaşı içinde çıkılır . ``Bu tür yasaların önemli yasalar olduğuna işaret eden Çelik , bu yasalara itirazı dile getirmeyi saygıyla karşılamak gerektiğini belirtti .

-İşkolu istatistiklerinin yayımlanması-Bakan Çelik , işkolu istatistiklerine ilişkin bir soruyu yanıtlarken , Toplu İş İlişkileri Kanun Tasarısı`nı 3 ay önce Bakanlar Kurulu`na sevk ettiklerini belirterek , ihtilaf konusunun işkolu barajıyla ilgili olduğunu söyledi . İşkolu barajının ne olacağına dair sendikaların ve işverenlerin farklı görüşlerinin olduğuna dikkati çeken Çelik , bu oranda uzlaşma sağlanmadığı için tasarının TBMM`ye gönderilmediğini anlattı .

Çelik , şunları kaydetti : ``Pazartesi bence sürenin son günü . Uzatılmayacağını ifade ettik , açıkça deklare ettik . Bunun TBMM`ye gönderilmesi konusunda , yasanın tümüyle ilgili bir sorundan ziyade yasanın işkolu barajıyla ilgili bir durum var . Bu konuda maalesef belli çevreler tarafından çok detaylı bilinmediği için sanki işkolu barajı kalkınca sendikalar her yerde örgütlenecekmiş gibi bir yaklaşım var . Bu doğru değil . İşkolu barajının yanında bir de işyeri barajı var . Bir sendikanın , işkolunda yetki alsa bile işyerinde yarıdan bir fazla eğer üye kaydetmiyorsa orada toplu sözleşme hakkını elde etmesi mümkün değil . Bunlar bir bütünlük içinde kamuoyunda ele alınmıyor . Çok haksız şekilde bu konu bazı çevreler tarafından değerlendiriliyor . Konunun uzağında , yakınında olmayan iş dünyası da `ne oluyor , bir şey mi oluyor` gibi bir durum ortaya koyuyor . Ben bunları anlamakta zorlanıyorum . Bir baraj olacaksa bununla ilgili uzlaşı da mümkün . Binde 5 baraj gönderildi Bakanlar Kurulu`na . Bu farklılaştırılabilir , oturup anlaşılmayacak bir konu değil . 50 1 barajı göstermezseniz , o zaman ciddi bir haksızlık yapmış oluyorsunuz endüstriyel ilişkilerde diye düşünüyorum . ``Çelik , tasarı yasalaşmadan istatistiklerin yayımlanırsa pek çok sendikanın toplu sözleşme yapma yetkisini kaybedeceğinin hatırlatılması üzerine yetkisi düşmeyen sendikaların önemli bölümünün de işkolu barajı aranmayan sendikalar olduğunu belirtti . Sendikal hayatta gerçek bir tabloyla karşı karşıya olunmadığını ifade eden Çelik , bunların gerçekçi bir tabloya dönüşmesinin gerektiğini dile getirdi .

Çelik , şöyle devam etti : ``Türkiye`de 3 milyon 200 bin sendikalı işçi yok . Türkiye`de 880 bin sendikalı işçi var . İki yolumuz var . Ya , `3 milyon 200 bin sendikalı işçimiz var` deyip kendimizi kandıracağız , kimsenin inanmadığı bir yalanı söyleyeceğiz . Bunu söylemeyeceğimize göre 880 bin sendikalı üyemiz var . SGK verileri bunu net bir şekilde ortaya koyuyor . Sanal alemden gerçek aleme geçmemiz gerekiyor . Buraya geçince de yüzde 10 barajı mevcut sendikal hayatımızın sürmesi için çok ciddi engel değil , adeta sendikaların yetkisini ortadan kaldıran bir tablo arz ediyor . SGK verileri esas alınırken barajda da düzenleme yapılacağı şeklinde konfederasyonlar görüşüldüğü için bugün bu yasa önümüze gelmiş bulunuyor . ``Rakamların , net ve dürüst bir şekilde , herkesin inandığı rakamlara dönüşmesi gerektiğini anlatan Çelik , istatistiklerin yayımlanmasının daha önce 4 kez uzatıldığını hatırlattı . Çelik , ``4 . kez uzatılan bir düzenleme , kesin kez uzatılmayacağı ifade edildiğine göre , ya istatistikler yayımlanacaktır , hızlı bir şekilde veya bir rakam konup , bir baraj konup yasanın bir an önce Meclis`e gönderilmesi gerekiyor . Bizler de Çalışma Bakanlığı olarak önümüzde bulunan bu meselelerin takibi ve çözümü için uğraşıyoruz . Umarım biraz sağduyu hakim olur ve sosyal taraflar bu konuların neticelenmesi konusunda destek verirler`` diye konuştu .
Kaynak: AA