Putin: Bdt Ülkelerine Vize Uygularsak, Onları Kaybederiz

Rusya Başbakanı Vladimir Putin, Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) ülkeleri ile ilgili vizesiz uygulamanın siyasi gerekçeleri olduğunu, aksi durumda onları kaybedebileceklerini söyledi.

Putin: Bdt Ülkelerine Vize Uygularsak, Onları Kaybederiz
 

Rusya Federal Göçmen Servisi’nde incelemelerde bulunan Putin , BDT ülkelerinden Rusya’ya çalışmak için gelen göçmenlerle ilgili yaşanan sorunları anladığını ifade ederek , “Biz BDT ülkeleri arasında siyasi nedenlerle vize uygulayamayız . Aksi durumda onları kaybederiz” dedi .


Kanuni bir kısım zorluklara değinen Rusya Başbakanı , “Göçmen yasalarını ihlal eden bir kısım BDT ülkeleri vatandaşları sınır dışı ediliyor . Uçak ya da trenle geri geliyorlar . Masrafları bize ödeterek ailelerini de ziyaret imkanı buluyorlar” eleştirisi getirdi .


Bu sorunun çözülmesi gerektiğini ifade eden Putin , bir kısım düzenlemeler yapılarak göçmenlerle birlikte yaşamanın zorunluluğuna dikkat çekti .

Birkaç metrekareye bazen yüzlerce kişinin ikamet kaydı yaptırdığını hatırlatan Putin , bir kısım devlet görevlileri ve daire sahiplerini yasal olmayan yoldan çıkar sağlamakla suçladı .


Göçmen yasalarının ihlali durumunda sert yaptırımların olması gerektiğini savunan Putin , sıklıkla ihlal edenlerin 10 yıl ya da daha fazla ülkeye girişlerinin yasaklanması gerektiğini belirtti .


Putin 4 Mart’ta yapılacak devlet başkanlığı seçimlerinden önce ülkenin çok etnik yapısına vurgu yapan bir makale de yayınlamıştı . Göçmenlerin bölgede yaşayan halkların gelenek ve göreneklerine saygı duymaları gerektiğini ifade eden Putin , saldırgan ve saygısız davranışların cezalandırılmasını istemişti .

Rusya Başbakanı 2013’den sonra göçmenlere yönelik Rusça , Rusya tarihi ve Rusya hukukundan sınav yapılmasını da öneriyor .