Gül'den Emekli Sandığı Kanunu'na Onayankara

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, ``Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun`` ile bazı milletlerarası anlaşmaları onayladı.

  Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezi ' nden yapılan açıklamada , Gül ' ün , 6267 sayılı ' ' Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Çin Halk Cumhuriyeti Hükümeti Arasında İkili Ticari ve Ekonomik İşbirliğinin Geliştirilmesi ve Derinleştirilmesine İlişkin Çerçeve Anlaşmasının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun ' ' , 6268 sayılı ' ' Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Ürdün Haşimi Krallığı Hükümeti Arasında Gümrük Konularında İşbirliği ve Karşılıklı Yardım Anlaşmasının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun ' ' , 6269 sayılı ' ' Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Gürcistan Hükümeti Arasında Kara Gümrük Geçiş Noktalarının Ortak Kullanımına İlişkin Mutabakat Zaptının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun ' ' ile 6270 sayılı ' ' Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ' ' u yayımlanmak üzere Başbakanlığa gönderdiği bildirildi .

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ' ün onayladığı Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ' a göre , milletvekili emekli aylıkları , yeni bir yasal düzenleme yapılıncaya kadar Cumhurbaşkanı emekli aylığı ödeneğinin yüzde 45 ' i oranında belirlenecek .

Gül , kanunu milletvekili emekli aylıklarını düzenleyen maddesinin bir kez daha görüşülmesi için TBMM ' ye iade etmişti .

TBMM ' de tekrar görüşülerek 17 Ocak ' ta kabul edilen düzenlemeye göre , milletvekili emekli aylıkları , yeni bir yasal düzenleme yapılıncaya kadar Cumhurbaşkanı emekli aylığı ödeneğinin yüzde 45 ' i oranında belirlenecek . Daha önceki yasada bu oran yüzde 60 olarak yer almıştı .

Yasa , geçmiş dönemlerde iki yıldan az milletvekilliği yapmış ve milletvekili emeklisi olanları da Cumhurbaşkanı ödeneği ile ilişkilendiriyor .

Yasada , geçmişte iki yıl makam temsil tazminatı ödenmiş , milletvekilli olduktan sonra 1 aylık maaşını alır almaz milletvekilliğinden emekli olanların ' ' İki yıllık süreye tabii olmadıkları ' ' na da açıklık getiriliyor .

Milletvekilliği sona erenlerden herhangi bir sosyal güvenlik kapsamında olmayanların emekli olduktan sonra 4 yıl süreyle primlerinin TBMM tarafından ödenmesi imkanı , 24 . Dönem ile sınırlı tutulmayarak , geçmiş dönemleri de kapsayacak şekilde genişletiliyor .

Düzenlemeyle , geriye dönük herhangi bir ödeme yapılmayacak ve hak talep edilemeyecek .
Kaynak: AA