Balaban Ustası Azeri Sanatçı Alihan Samedov İstanbul'da Konser Verecek

Nefesli sazlardaki ustalığıyla tanınan ünlü Azeri sanatçı Alihan Samedov, 25 Ocak Çarşamba günü (yarın) İstanbul Başakşehir`de bir konser verecek.

Balaban Ustası Azeri Sanatçı Alihan Samedov İstanbul'da Konser Verecek
  Nefesli sazlardan balaban , klarnet , tütek , zurna , obua , saksafon ve Azerbaycan yöresel halk sazlar Nağara , Goşanağara , Def ve Garmon`u büyük bir ustalıkla kullanan Azeri sanatçı Alihan Samedov , 25 Ocak Ocak Çarşamba günü ( yarın ) Başakşehir Kültür Merkezi`nde konser verecek . İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür Müdürlüğü tarafından düzenlenecek konser , saat 20 . 00`de başlayacak .

ALİHAN SAMEDOV KİMDİR? 1964 yılında Azerbaycan`ın Sumgayıt şehrinde müzisyen bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelen Alihan Samedov , 1971-1979 yılları arasında ilk ve orta öğrenimini tamamladı . Samedov , 1979 -1982 yılları arasında Samet Vurgun adına müzik okulunda Obua , Neriman Nerimanov Kültür Evi`nde ise Azerbaycan`da kullanılan ve akordiyona benzer bir müzik aleti olan Garmon eğitimini aldı . 1986 yılında ise kazandığı Azerbaycan Devlet Pedagoji Üniversitesi`ni , 1990 yılında Rus dilinde tamamladı . Nefesli sazlar ( balaban , klarnet , tütek , zurna , obua , saksafon ) ve Azerbaycan Yöresel Halk Sazlarını ( Nağara , Goşanağara , Def , Garmon ) büyük bir ustalıkla kullanmaktadır .

Rusça dilini iyi bilen Samedov , aynı zamanda iyi bir satranç ustasıdır .

1993 yılında müzik çalışmalarını daha da geliştirmek için Türkiye`ye yerleşen Samedov , ustaca kullandığı Balabanı ile kısa sürede önemli müzik kuruluşlarının ilgisini çekmiştir . Türk ve Azerbaycan müzik motiflerini büyük bir titizlikle inceleyen Samedov , albümlerinin birçoğunu bu araştırmalara dayanarak yapmıştır . " Balaban " adını verdiği ilk albüm çalışmasıyla kısa sürede müzik severlerin ilgi ve sevgisini kazanmayı başaran Samedov , etnik müzik motif araştırmaları ve birbirini takip eden albümçalışmalarıyla ünü ülke sınırlarını aşan , müzik dünyası içinde beğeni ile dinlenen Balaban virtüözü olarak kabul edilmiştir .

Alihan Samedov`un çaldığı Balaban`ın sesi , bugün ülkemiz ve yurt dışındaki birçok TV programının jeneriklerinde , sinema müziklerinde , belgesellerde duyulmaktadır . Hatta Casio firması tarafından üretilen çeşitli elektronik klavyeli müzik aletlerine , onun sayesinde Balaban sesi de eklenmiştir . Bu güne kadar birçok ödül alan Samedov , Azerbaycan milli müzik aleti olan Balaban`ı müzik ve sanat alanında yapacağı çalışmalarla , gelecek nesillere tanıtabilmek için , ikinci vatanı Türkiye`de devam ettirmektedir .
Kaynak: İHA