Avrupalı Liberaller’den Fransa’ya Tepki: Soykırım Kararı Meclislerin İşi Değil

Avrupa Parlamentosu’nun en büyük üçüncü grubu Liberal Demokratlar Fransız Senatosu’nun Ermeni `soykırımı`nın inkarını suç kapsamına alan kararına sert tepki gösterdi.

Avrupalı Liberaller’den Fransa’ya Tepki: Soykırım Kararı Meclislerin İşi Değil
  Liberallerin iki ağır topu Başkan Yardımcısı Alexander Graf Lambsdorff ve Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu üyesi Andrew Duff yaptıkları yazılı açıklamada , tarihi kararların milli meclislerin işi olmadığını vurguladı .

Fransız Senatosu’nun kararını zaten gergin olan Türkiye-AB ilişkileri açısından `ilave bir yük` olarak nitelendiren Lambsdorff , çok dar dairede tanımlanmış ve siyaseten meşru az sayıdaki istisna dışında tarihi hakikatların tarihçilere bırakılması gerektiğini vurgularken , kesinlikle suç unsuru haline getirilmemesi uyarısı yaptı . “Senato’daki kararı daha da anlaşılmaz kılan 1915’te Türklerce gerçekleştirildiği iddia edilen soykırım meselesine Fransa’nın hiçbir şekilde müdahil olmamasıdır” diyen Lambsdorff Türkiye’yi de itidale davet etti . Türkiye’nin aşırı tepki göstererek Avrupa’daki Türkiye karşıtı havayı kuvvetlendirme riskine işaret eden Alman siyasetçi Ankara- Paris hattının açık tutulması gerektiğine dikkat çekti .

Liberallerin en kıdemli siyasetçilerinden Andrew Duff ise Fransız Meclisi’nin mahkeme rolü oynamasını hatalı bulduğunu kaydederken , “Soykırım tanımı tamamen hukuki bir meseledir ve siyasetin banallığına indirgenmemelidir” dedi .