İngiltere'de İktidar ve Anamuhalefet İskoçya'ya Karşı Birleşti

İngiltere`de iktidar ve anamuhalefet, İskoçya`nın Birleşik Krallık`tan ayrılarak bağımsızlığını kazanmasına yönelik tartışmalarda birlikte hareket edeceklerini açıkladı.

Başbakan David Cameron’ın liderliğini yaptığı iktidar Muhafazakar parti, koalisyonun küçük ortağı Nick Clegg’in Liberal Demokrat partisi ve Ed Miliband başkanlığındaki anamuhalefet İşçi partisi, İskoçya’nın Birleşik Krallık’tan ayrılmasına ilişkin isteğine birlikte “muhalefet” edeceklerini belirtti.Birlikte hareket etme kararının, İskoçya`nın bağımsızlığına ilişkin referandum planları konusunda anayasal bir krizi önlemeyi amaçladığı belirtiliyor.

Başbakan Cameron dün mecliste yaptığı konuşmada, "İskoçya ile birlikte daha güçlüyüz, ayrı daha güçsüz oluruz" diyerek, İskoçların “referandum” değil, “hiçbir zaman referandum istemedikleri anlamına gelen “neverandum” istediklerini belirtti. Ed Miliband de Cameron ile aynı görüşte olduğunu belirterek, bölünmenin İngiltere ekonomisine zarar vereceğine ve konuya ilişkin görüşmelerin Westminster Parlamentosu ile İskoçya Holyrood Parlamentosu arasında kavgaya dönüşmemesi gerektiğini vurguladı.

Başbakan yardımcısı Nick Clegg ise bağımsızlık karşıtı kampanyanın İşçi Partili eski Maliye Bakanı, Edinburg milletvekili Alistair Darling gibi İskoçlar tarafından sevilen biri tarafında yürütülmesi gerektiğini savundu.
Öte yandan, Başbakanlıktan bir yetkili İskoçların bağımsızlık yönünde oy kullanmaları durumunda İngiliz para birimi Sterlin’i kullanamayacaklarını ve Euro para birimini geçmek zorunda kalabileceklerini iddia etti.

İskoçya Başbakanı Alex Salmond, referandumun “tarihi ve şartları” konusunda Londra hükümetinin kendilerine baskı yapamayacağını ifade etmiş ve referandumu İskoçya tarihinde İngilizlere karşı kazanılmış en ünlü savaş olan Bannockburn`un 700. yıl dönümüne denk geldiği için 2014 sonbaharında yaparak, bunun oluşturacağı milliyetçi havadan faydalanmayı amaçlıyor.

Başbakanı David Cameron ise tarih konusunda kendilerinin yetkili olduğunu ve referandum için 2013 yılına onay verdiklerini hatırlatarak, İngiltere hükümetinin onayı olmadan meselenin yıllarca mahkemelere takılacağı uyarısında bulunmuştu.

Yapılan bir araştırmaya göre de, İskoçların yüzde 54`nün Birleşik Krallık`tan ayrılmak istemediği yüzde 29`nun ise karşıt fikirde olduğu ortaya çıkmıştı.