Çeteleşme artıyor!

Dizi karakterlerine özenen ve çeteleşen gençlerin sayısı hızla yükseliyor.

Çeteleşme artıyor!
Eğitim-Sen’in 7900 öğrenciyle yaptığı anketten ürkütücü sonuçlar çıktı. Dizi karakterlerine özenen ve çeteleşen gençlerin sayısı hızla yükseliyor.

Türk Eğitim-Sen, “okullarda güvenlik sorunu ve çeteleşme” konusu ile ilgili anket çalışması yaptı. Ortaöğretim kurumlarının 9, 10 ve 11. sınıfında okuyan 780 öğrenci üzerinde gerçekleştirilen anket, Ankara, İstanbul, İzmir, Kocaeli, Denizli, Elazığ, Kars, Mersin, Ordu ve Yozgat’ta düzenlendi.

Ankete katılanların yüzde 55.9’unu erkek, yüzde 44.1’ini kız öğrenciler oluştururken, bu öğrencilerin yüzde 36’sı meslek lisesi, yüzde 32.8’i genel lise, yüzde 31.2’si Anadolu lisesinde eğitim görüyor. Anket sorularını cevaplayan öğrencilerin 13.3’ü “okulda ya da okul çevresinde fiziki bir saldırıya maruz kaldığını” belirtirken, yüzde 54.4’ü bunu “okul içindeki güç kullanmaya eğilimli öğrenci gruplarının”, yüzde 30’u “okul çevresine gelen okul dışındaki öğrencilerin”, yüzde 10’u “güç kullanmaya eğilimli sokak gruplaşmalarının”, yüzde 5.6’sı da “kötü alışkanlıklar edinmiş grupların” gerçekleştirdiği görüşünü belirtti.

Ankete katılan öğrencilerin yüzde 16.4’ü okulda/okul çevresinde tehdit edildiğini kaydetti.

Tehdit boyutuna ulaştı

Anket sonuçlarını değerlendiren Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, “Okullarda öğrenciler arasında yaşanan şiddetin net olarak görüldüğü araştırma sonuçları, aynı zamanda okullarda güç kullanmaya eğilimli gruplaşmalar ve tehdit boyutunda gruplaşmalar olduğunu da gözler önüne sermektedir. Okullarda alınan güvenlik önlemlerinin yetersiz olması, öğrenciler arasında yaşanan olayların önüne geçilememesi endişelerimizi artırmaktadır. Bunu engellemek için ivedilikle tedbir alınması gerekmektedir” diye konuştu.