Holdinge İcra Gelince, Dolandırıldıklarını Anladılar (özel)

Madencilik alanında faaliyet gösteren bir holdingin çalışanları tarafından dolandırıldığı, 73 bin liralık icranın gelmesiyle ortaya çıktı.

Holdinge bağlı, değişik şirketlerde çalışan 6 şüphelinin, kendilerini üst düzey yönetici gibi tanıttıkları anlaşıldı. Dolandırılan şirketler ve holding savcılığa suç duyurusunda bulundu.

Türkiye’nin madencilik şirketlerinden Yıldızlar SSS Holding ile bilişim alanında faaliyet gösteren Treo Bilgi Teknolojileri, ayrı ayrı savcılığa suç duyurusunda bulundu. Haberleri olmadan kendi işçileri tarafından dolandırıldıkları için icralık olan Yıldızlar Holding ile ürünleri teslim ettikleri halde parasını alamayan yazılım şirketinin iddiaları suç duyurusunda şöyle anlatıldı:
Holding bünyesindeki şirketlerde çalışan şüpheliler, yazılım şirketini arayarak bazı yazılımlara ihtiyaçları olduğunu ve ürünlerin kendilerine gönderilmesini istedi. Bu amaçla Treo Bilgi Teknolojileri yetkilileri ile şüpheliler bir araya gelerek satın alınacak yazılım ürünleri hakkında toplantılar yaptı. Toplantılara Yıldızlar Holding adına katıldığını belirten şüphelilerden İbrahim D. kendisini holdingin proje yöneticisi ve sorumlusu, diğer şüpheliler ise holdingin satın alma ve finans müdürü olarak tanıtıldı. Holdingin isminin yazılı olduğu sahte e-postalar ile holdinge ait telefonları kullanan şüphelilere, yazılım şirketi tarafından 73 bin 416 liralık ürün satıldı. Yazılım şirketi, faturayı holding bünyesindeki Söğütsen Seramik adına kesti. Ancak ödeme yapılmayınca yazılım şirketi, İbrahim D.’yi cep telefonundan aradı. Bunun üzerine ödeme takvimi çıkartıldığını söyleyen İbrahim D., 10 bin lirayı yazılım şirketinin hesabına gönderdi. Kalan 63 bin liralık borç ödenmeyince yazılım şirketi tarafından holding bünyesindeki Eti Gümüş A.Ş. ve Söğütsen Seramik A.Ş. aleyhine İstanbul 6. İcra Müdürlüğü kanalıyla icra takibi başlatıldı.

Yıldızlar Holding yetkilileri icra emri ellerine ulaştığında şaşkına döndü. Yazılım şirketiyle görüşmeler yapan yetkililer, anlaşmayı yapan 9 kişiden 6‘sının kendi şirket çalışanı olduğunu, ancak yönetici olmadıklarını belirtti. Holding yetkilileri, yazılım şirketine kendilerini yönetici gibi tanıtarak mal alan 6 kişiyi aramaya başladı. Ancak 6’sının da cep telefonlarının kapalı olduğu ve işe gelmedikleri ortaya çıkınca iş yerindeki dolapları arandı. Yapılan aramalarda İbrahim D.’nin dolabından Yıldızlar Holding adına 6 ayrı şirketin daha aynı şekilde dolandırdıklarına dair kesilmiş faturalar bulundu. Şüphelilerin Treo Bilgi Teknolojileri’nden başka 6 şirketten daha mal aldıkları, ancak paralarını ödemedikleri tespit edildi. Bunun üzerine yazılım şirketinin avukatları, İbrahim D. başta olmak üzere 9 şüpheli hakkında dava açılmasını ve soruşturma kapsamında tutuklanmalarını talep etti.

Kendi işçileri yüzünden hem icralık olan hem de dolandırılan Yıldızlar SSS Holding de savcılığa suç duyurusunda bulundu. Holding avukatları, kendilerinden habersiz ve yetkileri olmadığı halde şirketlerinde çalışan şüphelilerin, holdingin adını kullanarak ürünler aldıklarını, ücretlerini ise ödemediklerini belirtti. Yıldızlar Holding’in avukatları şüphelilerin kullandıkları e-postaların da sahte olduğunu ifade etti. İki suç duyurusu üzerine savcılık soruşturma başlattı.