Düşünce Kuruluşundan Medvedev’e Destek: Atatürk’ü Örnek Al

Kremlin danışmanı İgor Yurgens’in başkanlığını yaptığı düşünce kuruluşu INSOR (Modern Kalkınma Enstitüsü), Devlet Başkanı Dmitri Medvedev’i ikinci kez aday olmaya çağırdı.

Düşünce Kuruluşundan Medvedev’e Destek: Atatürk’ü Örnek Al
Konu ile ilgili bir rapor kaleme alan uzmanlar Medvedev’den Türkiye Cumhuriyeti kurucusu Mustafa Kemal Atatürk ve Singapur’un ilk Başbakanı Lee Kuan’ın modernleşme faaliyetlerini örnek almasını istedi.


Vedomosti gazetesine raporla ilgili değerlendirmede bulunan Yurgens ve diğer siyasi uzmanlar Yevgeni Gontmaher, Boris Makarenko ve Nikita Maslennikov, Medvedev’in ikinci kez aday olmasını istedi. Uzmanlar, Atatürk’ün biyograficisi Andrew Mango’nun sözlerine atıfta bulunarak, “Mango Türkiye’deki modernleşme sürecini şöyle özetliyordu: Gelişme iki aşamada başladı, önce yalan haklar, sonra da yalansız haklar. Fakat her şahsa bağlı rejim illa da Atatürk veya Kuan gibi insanlar tarafından yönetilemiyordur. Herkes yasalara saygıya ve yasa karşısında sorumluluğa alıştırarak kendi siyasi sınıfını tahrif etmeye hazır değil. Üçüncü dönem umudunda olan Rus siyasi sınıfının söz konusu bölümü, çok açık şekilde “yalan haklardan” yana olduğunu sergiliyor. Bu haklar ise toplumun kandırılması ve kendi kendini kandırmasıdır. Onların sloganı ise şöyledir, hiçbir şeye dokunmadan her şeyi iyileştirebiliriz” ifadesini kullandı.


Rus uzmanlar, ülkedeki modernleşme yolundaki engel blokun güçlendirildiğini öne sürerek, devlet yönetiminin verimli çalışmadığını ve kurumların kötü olduğunu ifade ediyor. Uzmanlar, “Toplumun büyük bir bölümünün devlete yönelik güveninde kriz söz konusu. Bu koşullarda modernleşmeyi gerçek anlamda çalıştırmayı kesinlikle sadece seçmenlerin güvenine sahip olan değil, aynı zamanda da net modernleşme planına sahip olan bir lider gerçekleştirmeli” çağrısında bulundu.


Uzmanlar, Başbakan Vladimir Putin’in de Medvedev’in adaylığının öne sürmesine öncelikle destek vermesi çağrısında bulunarak, “Nihayet Rusya’nın geniş çaplı modernleşmesini başlatmak lazım” değerlendirmesinde bulundu.