Gülen Enstitüsü Bu Yıl ‘ötekileştirme ve Diyalog’ Temasını İşledi

ABD’nin Houston Üniversitesi bünyesinde faaliyet gösteren Gülen Enstitüsü’nün düzenlediği 3.

Medeniyetler Diyaloğu Platformu toplantısı bu yıl da Teksas eyaletinin Houston şehrinde yapıldı. Günümüzün sosyal meselelerinin ve alternatif çözümlerinin tartışıldığı yıllık platformun bu seneki teması ‘ötekileştirme ve diyalog’ oldu. Medyada daha sık karşılaşılan ırkçı söylemler ve Norveç’te meydana gelen hadiselerle giderek ciddi boyutlara ulaşan ötekileştirme, farklı ülkelerden gelen akademisyenler tarafından ele alındı.

Altı kıtadan gelen akademisyenlerle “medeniyetler diyaloğu platformu” haline gelen bu yılki programda, ABD, Meksika, İngiltere, Güney Afrika, Endonezya ve Türkiye’den gelen konuşmacılar iki gün boyunca devam eden panellerde ötekileştirmenin nedenlerini, din, kültür, etnik ve ırka dayalı farklılıkların bu ötekileştirmeye etkilerini, teorik ve pratik sahalarda ötekileştirmenin nasıl çözümlenebileceği gibi konuları tartıştı.

Incarnate Word Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Martha Kirk tarafından yapılan ve Gülen Enstitüsü tarafından desteklenen akademik araştırma, program sırasında bir sergi olarak katılımcıların dikkatine sunuldu. Gülen Hareketi’nin Kuzey Irak’ta gerçekleştirdiği eğitim çalışmalarının bölge halkına ve özellikle kadınlara sağladığı eğitim, ümit ve geleceğin anlatıldığı sergi, iştirakçiler tarafından ilgiyle gezildi. Prof. Kirk, “Geçmişte Kürtçe, Türkmence, Arapça ve Süryanice konuşan aileler birbirlerinden ayrı iken, Gülen Hareketi’nin açtığı okullarda çocukların birbirleriyle arkadaş olduklarını, birbirlerine saygı duymayı ve beraber çalışmayı öğrendiklerini” vurguladı.

Endonezya Üniversitesi’nden Prof. Syaafaatun Almirzanah, Muhyiddin Arabi ve Eickhart’ı karşılaştırarak, bu iki büyük kişiliğin teolojik temelde ortaya koydukları prensiplerin diyaloğa nasıl yardımcı olduğunu anlattı. Houston Üniversitesi’nden Prof. Maria Curtis ise 11 Eylül sonrası ABD’deki Müslümanların yaşamış oldukları zorluklar ve yapmış oldukları diyalog çalışmalardan bahsetti ve özellikle Türk toplumunun bu konuda son derece başarılı programlar düzenlediğini ekledi.

Chicago Lutheran İlahiyat Fakültesi’nden Prof. Mark Swanson bazı ortaçağ Mısır-Arap yazılarından hareketle ötekileştirme örnekleri verdi ve biz-onlar ayrımından ‘daha büyük biz’ konseptine geçmek gerektiğinin altını çizdi.


Türkiye’den programa katılan Zirve Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Gökhan Bacık da Türkiye’nin Kürt sorununa neden etkili bir siyasi çözüm sunamadığının sebepleri üzerinde durdu.


Panelistler arasında ayrıca İngiltere Aberdeen Üniversitesi’nden Prof. John Brewer, Meksika Devlet Üniversitesi’nden Juan Manuel Portilla, George Mason Üniversitesi’nden Patricia Maulden, Güney Afrika Western Cape Üniversitesi’nden Stanley Ridge, Texas Üniversitesi’nden James Harrington gibi isimler de yer aldı.


Platform Tertip Komitesi adına katılımcılarına ve dinleyicilere teşekkür eden Ali Rıza Çandır ve Sait Yavuz da platformun çok verimli geçtiğini ve bu çalışmaların diyaloğa ve barışa katkı yapacağına inandıklarını söyledi.