Ahilik Haftası Kütahya'da Kutlandı

Kütahya'da Ahilik Haftası kutlandı.

Ahilik Haftası Kütahya'da Kutlandı
Esnaf ve sanatkarların, Kütahya Valisi Kenan Çiftçi'yi makamında ziyaretleriyle başlayan kutlama töreni, yürüyüş ve temsili şed kuşanma töreniyle devam etti.
Ahi Evran'ın türbesinin Kırşehir'de bulunmasından dolayı her yıl Kırşehir'de kutlanmakta olan, 2008 yılından itibaren 13 Ağustos 2008 tarih 26966 sayılı resmi gazetede yayınlanan yönetmelik gereği tüm illerde kutlanmakta olan Ahilik Haftası Kütahya'da da düzenlenen etkinliklerle kutlandı. Vali Kenan Çiftçi'nin esnaf ve sanatkarlar tarafından ziyaret edilmesinin ardından Kütahya'da etkinlikler, Atatürk Anıtı'na çelenk sunulması, saygı duruşunda ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı.

Daha sonra Vali Kenan Çiftçi, Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Erdal Yıldırım, Kütahya Ticaret ve Sanayi Odası (KÜTSO) Meclis Başkanı Nihat Delen, Kütahya Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği (KÜTESOB) Başkanı İbrahim Yiğit, Kütahya Ticaret Borsası (KÜTBO) Başkan Yardımcısı İbrahim Durmaz, esnaf odalarının temsilcileri ve öğrencilerden oluşan kortejin anıt önünden başlayan esnaf yürüyüşünün ardından törenler tarihi Büyük Bedesten'de gerçekleştirildi.

Vali Kenan Çiftçi, "Kütahya'da göreve başlayalı yaklaşık 9 ay oldu. 9 aydır alışveriş yapıyor ve sizlerin içinde geziyor ve dolaşıyorum. Ben Ahilik Kültür ve anlayışının şu andaki esnaflarımızın üzerinde var olduğunu düşünüyorum. Kötü örnek bize örnek değildir. Binlerce esnafın arasında kötü mal satan yada malı geri almayan esnaf çıkabilir. Bu olacaktır ama inanın diğer yerlerle kıyasladığımda Kütahya?nın esnafı, Kütahya?nın tüccarı, alış veriş yapılan kişileri Ahilik Kültürü ile bütünleşmiş. Bir kere gittiğinizde malın değerini söylüyor ve iyi kötü olduğunu açıklıyor. 1 lira verirsen bu kalitede 10 lira verirsen bu kalite mal alırsın? diye söylüyor. Ben bu nedenle Kütahya esnafını tebrik ediyorum. Bu zaten 1100'lü yıllardan gelen bir gelenek. Bu kardeşlik ruhu ve dayanışması burada var. Tabi ki rekabet olacak. Kütahya şuanda ürettiklerini yurt dışına satmaya başladı. Kütahya açılıyor. Kütahya'da eğitim-öğretim ve diğer alanlar dahil Ahilik kültür ve yetişme tarzı neredeyse bazı alanlar hariç birebir örtüşüyor. Kütahya aslında eğitim-öğretimde Ahiliğin anlatılması ve anlaşılmasında Türkiye'ye örnek olabilecek bir model. İnşallah bu modeli tüm Türkiye'ye elbirliği ile yayacağız. Bu duygu ve düşüncelerle Ahilik haftamız kutlu olsun." diye konuştu.

Konuşmaların ardından temsili şed kuşanma törenine geçildi. Temsili Ahi Baba İsmail Hakkı Oğuz başkanlığındaki heyet, Ahilik kurallarına uymadığı belirlenen ayakkabıcı esnafın meslekten men edilmesine karar vererek, bir terzinin ustalığa geçişini şed kuşanma töreniyle canlandırdı.

Ahilik konulu kompozisyon yarışmasında dereceye giren lise öğrencilerine ödül verilen törende, çeşitli meslek dallarında bu yıl ustalık belgesi almaya hak kazananlara sertifikaları verildi.