Kktc'li Bakan: Rumlar, Sondaj Çalışmaları İle Müzakereleri De Gözden Çıkardı

KKTC Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun, Kıbrıs Rum tarafının Türkiye ve KKTC'nin tüm uyarılarına rağmen doğalgaz arama çalışmalarına başladığını söyledi.

Atun, bu sürecin sonu ne olacak diye beklemeyeceklerini dile getirerek, kendi haklarını hukuk kuralları çerçevesinde sonuna kadar müdafaa ederek koruyacaklarını kaydetti. Sunat Atun, "Rumlar bu ısrarları ile müzakereleri de gözden çıkarmıştır." dedi.


Bakan Atun, Bayrak Televizyonu'nda (BRT) Rumların Akdeniz'deki sondaj çalışmaları hakkında açıklama yaptı. Atun, Güney Kıbrıslıların bu davranışlarıyla artık müzakereleri de gözden çıkardıklarını söyledi. Burada Rum yönetiminin bazı niyetleri olduğunu; doğal kaynaklara ulaşmaktan ziyade, bazı siyasi avantajlar sağlamak peşinde olduğuna işaret eden Atun, Rum yönetimin bölgede bulunacak olası petrol ve doğalgaz potansiyeline bölge ülkelerini ortak edip, ticari menfaat sağlamak ve bu ticari menfaat üzerinden Kıbrıs sorununda kendi lehlerine taraf haline getirmeyi de hedeflediğini ifade etti.

Rumların bu tavrının hem Kıbrıs hem de Ortadoğu'da kargaşaya sebep olacağını söyleyen Atun,Rum yönetiminin bütün uyarılara rağmen sondaj çalışmalarına başlamasının, müzakereleri de gözden çıkaracaklarının işareti olduğunu anlattı.

"Kendi münhasır ekonomik bölgemizi ilan etme hakkımız vardır." diyen Atun, şöyle devam etti: "Türkiye Cumhuriyeti ile birlikte bu anlaşmayı yapmak ve imzalamak hakkımız vardır. Bu hakkı da bize yasalarımız vermektedir. Bu durum, Güney Kıbrıs'ın atmakta olduğu bu adımlar, denizlerde daimi bir statü meydana getirebilecek niteliktedir. Biz de tabi bunu seyredecek değiliz, biz de adımlarımızı atarak kendi münhasır ekonomik alanımızı belirleyerek gerekli çalışmalara biz de gireceğiz ve statü bakımından kendi haklarımızı en son noktaya kadar savunacağız. Bunda KKTC olarak da kararlıyız. Türkiye Cumhuriyeti olarak da gerekli açıklama Sayın Başbakan (Recep Tayyip Erdoğan) tarafından yapılmıştır.''