Vali Şentürk: Anız Yakmak Doğal Dengeyi Bozar, Verimi Düşürür

Yozgat Valisi Necati Şentürk, hububat hasadı sonrası anız yangınlarının doğal dengeyi bozduğunu ve hasat dönemi üründe verimi düşürdüğünü söyledi.

Vali Şentürk: Anız Yakmak Doğal Dengeyi Bozar, Verimi Düşürür

Yozgat’ta hasat dönemi sonrası bütün uyarılara rağmen anız yangınlarına rastlandığını belirten Vali Şentürk, yaptığı açıklamada anız yangınlarının zararlarına değindi. Vali Şentürk, "Anız yangınlarına karşı çiftçilerimizin daha bilinçli olmaları gerekmektedir. Bu konuda önceki yıllarda olduğu gibi hala günümüzde de ilgili müdürlüklerimiz çalışmalarını sürdürmektedir. Buna rağmen çiftçilerimizin tarlalarını sürmek için en basit yöntem olarak kullandıkları anız yakmak son derece yanlış bir uygulamadır. Çünkü anız yangını toprağın yanmasına, doğal dengenin bozulmasına, topraktaki binlerce canlının yanarak yok olmasına sebep olduğu gibi hasat döneminde üründe büyük oranda verimin düşmesine neden olur." dedi.

Anız yangınıyla ilgili Tarım Bakanlığına bir teklifte bulunacağını kaydeden Vali Şentürk, "Çiftçilerimizden rica ediyorum, hasat sonrası tarlalarını yakmasınlar. Bu konuda Tarım Bakanlığına, kim tarlasını anız yakmak maksadıyla yakıyorsa ona bu devletin yapmış olduğu, mazot ve benzeri destekler gibi tarımsal desteklerinin verilmemesi teklifinde bulunacağım. Devletimiz anız yangınlarının engellenmesi için ülke genelinde olduğu gibi ilimizde de sap kırma makinelerini çitçilerimizin hizmetine sunmuştur. Bu konuda hemen hemen bütün ilçe tarım müdürlüklerimize bu makineden çiftçilerimizin tarlasında kullanması için gönderilmiştir. O yüzden çiftçilerimizin bu anız yangını konusunda daha duyarlı olmalarını istiyorum." diye konuştu.
Yozgat Emniyet Müdürlüğü Bölge Trafik Şube Müdürü Hüseyin Sağlam ise anız yangınlarının doğal dengenin bozulmasının yanı sıra karayollarında seyreden araç sürücülerinin görüş mesafesini düşürdüğünü belirtti. Sağlam, şöyle dedi: "Hasat sonrası tarlada kalan sap parçalarının yakılmasının verimi düşürdüğü ve doğal dengenin bozulmasına neden oluyor. Ayrıca yol kenarlarında yakılan anızlardan dolayı dumanlar araç sürücülerinin görüş mesafesini düşürüyor ve buda olası kazalara sebebiyet veriyor. Biz çiftçilerimizden tarlalarındaki sapları yakmamalarını istiyoruz."