Kuneralp: Ab, Rumlara Doğalgaz Aramaktan Vazgeçmelerini Söylemeli

Türkiye’nin AB Büyükelçisi Selim Kunralp, Akdeniz’de doğalgaz aramayla ilgili gerginliği sona erdirmesi için Avrupa’nın Rumlara baskı yapması gerektiğini söyledi.



EUobserver internet sitesine konuşan Selim Kuneralp, AB’nin tartışmalı sularda doğalgaz aramak isteyen Rumları mantıklı davranmaları konusunda uyarmasını istedi. Kıbrıs açıklarındaki kaynakların adadaki her iki halka da ait olduğunu ifade eden Kuneralp, doğalgaz aramanın bu şartlar altında uygunsuz olacağına dikkat çekti.


Kıbrıslı Rumlar, ay sonundan itibaren Amerikan enerji şirketi Noble ile birlikte adanın güneyinde sondaj çalışmalarına başlayacaklarını duyurmuştu.


Türkiye’nin sondaj çalışmalarını engellemek için savaş gemilerini kullanıp kullanmayacağını sorulması üzerine Kuneralp, “Umarım Rumlar akıllarını başlarına toplar ve mesele bu boyuta ulaşmaz. Savaş gemilerini ima etmiyorum. Sağduyunun galip geleceğini umuyorum.” dedi.


Akdeniz’deki Türk savaş gemilerinin Gazze’ye gidecek yardım gemilerine eşlik etmesiyle ilgili bir soruya da cevap veren Kuneralp, “Bildiğim kadarıyla yeni bir filo gönderilmesi planlanmıyor. Fakat Gazze ablukası devam ederse bu söz konusu olabilir. “ dedi. Mavi Marmara olayının yeniden yaşanmasına izin vermeyeceklerini belirten Kuneralp, “Bir çeşit askeri eskort olabilir ama şu anda o aşamada değiliz.” ifadelerini kullandı.