Bodrum Çöpten Kurtuluyor

Muğla Valisi Fatih Şahin'in başkanlığını yürüttüğü Bodrum Turizm Altyapı Birliği tarafından uygulanan Katı Atık Projesi toplantısı, Valilik 75.

Bodrum Çöpten Kurtuluyor
Yıl Toplantı salonunda yapıldı. Toplantıya Proje Koordinatörü Özel idare Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Kamil Karakaya başkanlığında Birlik ve Özel idare personeli ile projeleri hazırlayan müşavirlik firması yetkilileri, İstanbul Teknik Üniversitesi'nden (İTÜ) Prof. Dr. İzzet Öztürk ve Prof. Dr. İbrahim Alyanak katıldı.

Toplantının açılışında konuşan Proje Koordinatörü Kamil Karakaya, Bodrum ilçesinde 15 Ağustos 2011 tarihinde vahşi depolama alanında çıkan yangının, BOTAB tarafından yürütülen projenin öneminin ve beklemeye tahammülünün kalmadığının göstergesi olduğunu belirtti. Projenin bugüne kadar geçirdiği safhalarına değinen Karakaya, "Daha önce Bodrum Belediyeler Birliği tarafından yapılan çalışmalar çeşitli nedenlerle sonuçlanmamış. Devamında ise bu projeyi yürütmek ve gerçekleştirmek Bodrum Turizm AltyapıBirliği'ne (BOTAB) görev olarak verilmiştir. Daha önce yabancı bir firma ile projeler konusunda bir protokol yapıldıysa da sonuç alınamamıştır. Bundan 1 yıl önce Sayın Valimiz Fatih Şahin tarafından proje ekibi revize edilmiştir. Proje ekibimiz düzenli bir şekilde bir araya geldi ve sıkça Ankara'da görüşmeler yapıldı. Değişik yerleşim birimlerinde daha önce yapılan tesisleri gezerek diğer işletmelerdeki tecrübelerden faydalanarak ortaya doğru bir proje koymak istedik. Bugün için proje ihalelerinigerçekleştirmiş ve firmaya yer teslimini yaparak da çalışmaları başlatmış olmaktan mutlu olduğumuzu da ifade etmek istiyorum. Siz yüklenici firmadan beklentimiz bir marka olan Bodrum'a yakışır ve örnek olacak bir tesis için proje çalışmalarınızı yapmanızdır. Sayın Valimiz Bodrum ilçemizin bu sorununun çözümü için çok hassas davranmaktadır ve kendilerinin girişimleri ile Kültür ve Turizm Bakanlığımızda bugüne kadar maddi anlamda büyük bir destekte bulunmuştur. Sayın Valimizin ve bizlerin bu projeningerçekleşmesi için duyduğumuz heyecanı size aktarmak ve projeleri zaman kaybetmeksizin teslim etmenizin öncelikle Bodrum ilçemizde yaşayan vatandaşlarımıza ve burada tatilini geçiren konuklarımıza mutluluk vereceğini ifade etmek istiyorum. İnşallah Bodrum Katı Atık Projesi bugün için artık hayal olmaktan çıkmıştır, projenin acil bölümlerinin 2012 yılının yaz veya sonbahar başındaki günlerde yapılmasını sağlamamız gerek. Böylece katı atık tesislerinin yapımı devam ederken vahşi depolama alanlarını darehabilite etme şansı bulacağız" dedi.

İTÜ Çevre Bölümünden Prof. Dr. İzzet Öztürk ile Prof. Dr. İbrahim Alyanak Bodrum Katı Atık Düzenli Depolama Alanında yapılacak proje için öngörülerini ve yaptıkları çalışmaları aktardı. Yaklaşık 7 saat süren Toplantı esnasında firma yetkilileri yaptıkları çalışmaların son durumları hakkında bilgilendirme yaparken, Birlik ve Özel İdare personelinden oluşan kontrol teşkilatı tespit ve önerilerini firmaya iletti. TURİZM BAKANLIĞI 3 MİLYON TL DESTEK YAPTI Muğla Valisi Fatih Şahin'in başkanlığını yürüttüğü Bodrum Yarımadası Turizm Altyapı Birliği tarafından Bodrum'un çöp sorununa dönük yapılan çalışmalar Mumcular Beldesinde 100 hektarlık bir alan ön izinle Bodrum Turizm Altyapı Birliğine tahsis edildi. Bu alan üzerinde planlanan tesisler, yapılacak eğitim çalışmalarına dönük projeler ve alınması gerekli izinler alındı. Muğla Valisi Fatih Şahin'in Muğla'da göreve başlamasını müteakip sıkı bir şekilde Bakanlar seviyesinde yaptığı görüşmelerin semeresi olarakKültür ve Turizm Bakanlığı projeye 3 milyon TL destekte bulundu. Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın da projeyi bizzat takip ediyor. 15-20 MİLYON TL'YE MALOLACAK Proje Koordinatörü Kamil Karakaya başkanlığındaki, İl Özel İdaresi, Bodrum Belediyesi, Turizm Altyapı Birliği personelinden oluşan teknik ekip sık sık bir araya gelerek proje safhalarını değerlendiriyor. Her aşamada Ankara'ya gidilerek bizzat Bakanlıklar seviyesinde birebir görüşmeler yapılırken, Bodrum'un kronik çöp sorununun modern bir şekilde çözülmesi için çaba sarf edildiği açıklandı. Modern tesislerin yapılmasının yanı sıra, daha önce vahşi depolama alanı olarak kullanılan alanlar da rehabiliteedilecek. Proje maliyetinin 15-20 milyon TL civarında olması bekleniyor. 2012 YILINDA TESİS TAMAMLANACAK Bodrum Yarımadası'nın çeyrek asırdır devam eden çöp sorununun 2012 yılı içinde bitmesinin hedeflendiğini belirten Muğla Valisi Fatih Şahin, "Bodrum Katı Atık Projesi'nde çok güzel bir noktaya geldik. İhaleler tamamlandı, yer tespiti yapıldı. Bir aksilik olmazsa 2012 yılında tesisi tamamlamış olacağız" dedi. ÇÖPLÜK ALANLARDA SÜREKLİ YANGIN ÇIKIYORDU Bodrum Yarımadası Katı Atık tesislerinin hizmete girmesinden sonra, Bodrum'daki tüm belediyelerin çöp ve katı atıkları doğada herhangi bir kirlilik oluşturmadan ortadan kaldırılacak. Geçtiğimiz yıllarda Bodrum'daki çöp ve atıkların vahşi depolama sistemiyle doğaya atılması sonucu çöplüklerde defalarca yangın çıkmış, bu yangınlar ormana sıçramış, böylece ülkemizin süsü ve zenginliği olan ormanlarımız yanmıştı. Doğaya vahşi depolamayla atılan çöp ve atıklar ciddi çevre sorunları yarattığı gibi, çöp veatıklardan sızan kirli sular yeraltı su kaynaklarını da kirletiyordu. Projenin tamamlanmasının ardından bu sorunlar ortadan kalkmış olacak.
Kaynak: İHA